Претрага
Претрага
Close this search box.

Od POJASA ZA NEVISTE do DOMAĆIH KOLAČA iz VUKOVARA- Na Sajmu zavičaja kulturna baština našeg naroda uz pesmu i igru, ULAZ BESPLATAN (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Peti Sajam zavičaja, manifestacija koja ima za cilj promociju kulturne baštine Srba na svim prostorima koja su im ognjišta, okupila je danas veliki broj udruženja, a posećenost govori o tome koliko je zajedništvo danas bitnije nego ikada ranije. 

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Okupljeni iz svih krajeva zemlje- od krajnjeg severa pa do krajnjeg juga, od Rumunije do BiH, od Hrvatske do Republike Srpske, izložili su danas svoje domaće radinosti, prošetali narodne nošnje i pevali pesme.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Iz jednog novosadskog udruženja istakli su na svom štandu i narodnu nošnju i objasnili običaje svog kraja za prvi ulazak mlade, odnosno “neviste”, u kuću.

-Nevista ulazi u kuću i prvi dan ništa ne priča. Nakon prve bračne noći ona vodi glavnu reč u kući. Ali, prvi dan ne sme da govori. Malo je surovo to. Ali, ja sam oženjen po običajima, međutim moja supruga i ja sve odluke donosimo zajedno- rekao je za naš portal jedan od predstavnika udruženja “Petrovčani” i dodao da su samo devojke iz bogatih kuća imale najukrašenije pojaseve.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Predstavnice udruženja iz Vukovara predstavile su domaće kolače, ručno rađene, kao i radinosti koje njihovo udruženje pravi.

Foto; nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ulaz u Master halu Novosadskog sajma je slobodan.

nsuzivo.rs

 

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti