Претрага
Претрага
Close this search box.

Od sledeće nedelje brašno od kućnog zrikavca koristiće se u mnogim evropskim proizvodima

Foto: Pixabay / Hans)

Hleb, krekeri, keks i grickalice u Evropi će od sledeće nedelje, tačnije 24. januara moći da sadrže brašno od kućnog zrikavca (Acheta domesticus) s visokim sadržajem proteina, izveštava Agronotizie. To je bogat izvor proteina, čiji je sadržaj od 60% do 70% masnih kiselina i minerala.

Prvo odobrenje na evropskom nivou za stavljanje u promet kao hrane za ljudsku ishranu datira od 10. februara 2022. godine. Tada je kompanija “Fair Insects Bv” zatražila procenu, a Evropska agencija za bezbednost hrane EFSA zaključila da je konzumacija ovog insekta bezbedna za upotrebu.
Više prednosti
Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO smatra da je uzgoj insekata održiva alternativa uzgajanju životinja u proizvodnji hrane za ljude. Njihova prednost je što se mogu uzgajati na malom prostoru, na organskim proizvodima i svojevrsnom otpadu koji se tako recikliraju. Troše male količine vode i emituju manje gasova staklene bašte. Još jedna prednost je što ne predstavljaju rizik za prenošenje zoonoza, bolesti koje se prenose sa životinja na ljude.
Oprez, alergije!
Brašno od zrikavca će se moći koristiti u hlebu, krekerima, grisinima, žitnim pločicama, keksu, suvim pekarskim mešavinama (premiks), suvim proizvodima na bazi obične i punjene testenine, sosevima, prerađenim proizvodima od krompira, jelima od mahunarki i povrća, pici, proizvodima od testenine, surutki u prahu, u proizvodima koji su zamena za meso, supama, grickalicama, pićima, proizvodima od čokolade, orašastih plodova i semenki uljarica, kao i mesnim.
Može izazvati alergije kod ljudi alergičnih na zglavkare, mekušce i grinje. EFSA je precizirala da ako supstrat kojim se insekti hrane sadrži dodatne alergene, oni mogu biti prisutni u novoj hrani. Zbog toga će ona biti označena na odgovarajući način.
ekapija/agroklub

Tagovi:

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Ivan
20.01.2023 09:20

Ovaj Svet je zastranio načisto

Gost
Lala
20.01.2023 13:10

Mmmmmmm…jedva čekam. A tek crvi, muve…sve puno proteina i minerala.

Gost
Miki
20.01.2023 17:47

Toootalno nenormalno, hoce da polako ukinu i normalno brasno?! Kuda idu ovi budalasi!! Boze, spasi nas ovih gluposti i djavolje rabote!!!

Gost
Steva
21.01.2023 14:35

Ovo je jedna od užasa koji nam se spremaju uvode u ljudsku ishranu ono što nećemo moći da svarimo insekte,veštačko meso i sve to pod izgovorom da bi se sprečilo zagađenje,a to vrlo lako mogu rešiti jednostavnom sadnjom drveća ali ne to neće jel drveće ne ubija višak ljudi.

Gost
Dejan
24.01.2023 17:16
Odgovori  Steva

Sve ste tačno rekli.
Neka gospoda koja nam to propagiraju, parkiraju svoje mlazne avione, pa će zagadjenje odmah opasti. Ne mora da jedemo mi insekte zbog toga što nas ONI truju

Gost
koka
22.01.2023 21:20

Boze dragi ,da nam ne bih bilo kao korona,stvarno kud ovaj svijet,gdje nas dovode ti strucnjaci i sta radi inspekcija…ooo braavoo… stvarno napredujemo i jos objavljujete fujj …Ima proteina svugdje,gdje nadjoste zrikavca?svi ce mo padati kao kruske gnjile,mozgovii….

Gost
Tanja
23.01.2023 17:40

Strasno,na kraju nista od toga čovek da ne jede…da se vratimo prirodi…nema druge…čovek čoveku najveći neprijatelj…

Gost
Dejan
24.01.2023 17:15

Osim što gospoda koja nam to uvode su ispustila da navedu da čovek nema enzima za preradu proteina iz tog porekla i da će stomačne tegobe, a potom i bolesti porasti za koliko hoćeš posto.
Ah da, od toga će farmaceuta mafija imati baš veliku zaradu…
A, ako premotete unazad par meseci ko je lobirao za insekte u hrani, biće vam mnogo toga jasnije.
Pa vi jedite to.

Povezane vesti

Претрага