Foto: blog

Vlada će sutra iz robnih rezervi pustiti 260 tona šećera, a cena šećera na kilogram i na veliko biće izjednačena.

Ovih dana u većini prodavnica šećera u pakovanju od kilogram skoro da je nemoguće naći, a i tamo gde se pojavi brzo nestane jer se kupuje u velikim količinama. Razlog za to su nakupci i ograničena cena od strane Vlade od 83 do 90 dinara, piše Blic.

Situacija je bolja za veća pakovanja jer za njih ne važi Uredba o ograničenju cena, ali je gora za novčanik građana jer ih u tom slučaju šećer po kilogramu dođe od 140 pa čak do 190 dinara.

Foto: Pexels

Istovremeno, ovakvoj situaciji “kumuju” i industrija i poslastičari, koji umesto džakova, koje su do sada kupovali, zbog znatno viših cena, sada nabavljau značajno jeftinija pakovanja od kilogram. Sve to neke trgovce je nateralo da ograniče prodaju pakovanja od kilogram.

Država će zamrznuti cenu kompletnog šećera

Država će zamrznuti cenu kompletnog šećera i do četvrtka intervenisati na tržištu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić. Rafovi sa šećerom ovih dana su prazni, iako redovno stiže u prodavnice. Pakovanja od kilogram, čija je cena zamrznuta Uredbom, razgrabe se odmah, jer jeftiniji šećer pokupuju oni koji ga koriste u proizvodnji.

Cena kristal šećera u pakovanjima od jednog kilograma ograničena je Uredbom Vlade o zamrzavanju cena nekih osnovnih životnih namirnica, pa ukoliko se i nađe u prodavnicama najčešće košta između 80 i 90 dinara.

Foot: The Conversation

Većih pakovanja ima, ali ona po kilogramu koštaju znatno više, neki put skoro duplo jer njihove cene nisu ograničene uredbom. Šećera nema ni za kafu, a kamoli za džem – zbog čije je sezone kuvanja, kažu trgovci, povećana tražnja. Podsećaju i da nemaju pravo da kupcima ograniče količine.

“Od danas ćemo zaštiti cenu za kompletan šećer, intervenisaćemo sa dodatnim količinama šećera, jer njega ima. Razgovarali smo sa predstavnicima obe šećerane i 20 trgovinskih lanaca i verujem da će to sve biti u redu. Do četvrtka ćemo intervenisati sa 260 tona i rešavamo problem”, poručuje predsednik Vučić. Privremene nestašice šećera do kraja nedelje više ne bi trebalo da bude.

Foto: BT.com

Zato je šećer juče bila jedna od važnijih tema u Nemanjinoj 11 i odluka je da se sutra iz robnih rezervi pusti 260 tona šećera kao i da se cena šećera na kilogram i na veliko izjednači.

– To će praktično onemogućiti sadašnji scenario da šećer u džakovima košta i do 190 dinara po kilogramu, a da šećera u pakovanju po kilogramu, čija je cena ograničena na 90 dinara, nema na rafovima zbog nakupaca – kaže naš sagovornik iz Nemanjine 11.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je juče o situaciji sa šećerom u Srbiji i rekao da sa ovom namirnicom ima problema sa trgovinama.

– Mi smo zaštitili cenu šećera od kilogram. Onda dođu vlasnici destilerija, pčelari koji kupe na po kilogram jer je tako jeftinije, što bi kupovali džak od 50 kila kada je cena viša. Mi šećera imamo i sve će biti u redu. Sada ćemo zaštiti cenu za kompletan šećer i intervenisati sa dodatnom količinom šećera i sve će biti u redu. U uslovima društvenih mreža i želja da vam neko pokaže kako nečega nema, morate u hodu da rešavate problem. Sa hranom nemamo problema – naveo je Vučić juče.

Kurir.rs/Blic.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Cudnovate sumnje
25/05/2022 15:43

Ja sam juce bila primorana da kupim 3 pakovanja po 1kg secera po ceni od 140? Kako to ako je zasticen na 90? Ili se lazemo?