Претрага
Претрага
Close this search box.

Od Vojvodine pa sve do Čilea, priča o srpskoj naučnici kroz predstavu premijerno 26. maja u SNP-u

Foto: EPK vizual

Priča o velikoj srpskoj naučnici, inspiraciji i za programski luk „Heroine” ovogodišnje Evropske prestonice kulture, biće ispričana kroz predstavu „Mileva”, koja je okupila čak pet regionalnih dramaturškinja i dokumentarni film „Projekat Mileva”, na kom su radile tri čileanske rediteljke.

Život Mileve Ajnštajn obrađivan je istorijski i umetnički, ali najčešće u takozvanom psihološkom, porodičnom i ličnom ključu, a sada predstava „Mileva” Sterijinog pozorja i Narodnog pozorišta iz Sombora, priča priču o ovoj naučnici iz takozvane ženske perspektive. Premijera predstave „Mileva“ rediteljke Anice Tomić, u adaptaciji Jelene Kovačić zakazana je za 26. maj u 20 sati, u Srpskom narodnom pozorištu.

Kako ističe rediteljka Anica Tomić, ova predstava je posveta Milevi i njenom glasu koji joj je oduzet ali i pobuna protiv predrasuda koje su se vezivale za nju.

Foto: EPK

-Razmišljajući  o njoj odmah sam vidjela sliku jedne žene koja bi danas bila  snažna  i  moćna, koja bi svoj glas dala svim ženama i zastupala njihova prava. Kad smo dobile tekstove jednih od najsnažnijih autorica regije, pokušale smo ispisati jednu priču koja će Milevi dati jedno novo značenje, koja će preispitati njenu patnju, njene želje, ali koja će se obratiti i nama koji ju tretiramo kao svojinu i skrivamo se iza njenog imena kao da je naše, hvaleći se njome kako bismo sebi dali na važnosti – rekla je Anica Tomić.

Poseban kvalitet ove pozorišne produkcije je zanimljiva regionalna saradnja zapaženih i nagrađivanih autorki mlađe generacije poput Minje Bogavac, Olge Dimitrijević i Tijane Grumić iz Srbije, kao i Vedrane Klepice i Vedrane Božinović iz Zagreba, koje su zajedno radile na pisanju novog scenskog teksta o životu, sudbini i naučnom radu Mileve Marić Ajnštajn.

Foto: EPK Jelena Ivanovic

Srpska heroina do dalekog Čilea

Dokumentarni film „Projekat Mileva – Ni na šta se ne gleda blagonaklono u momentu kada se spozna” čileanskog kolektiva Homonimo, je dokumentarni film od tri poglavlja koji je sastavljen od tri različite teme ali sa istom polaznišnom tačkom: Mileva Marić, drugi poput nje i kolektivna potreba da se promeni patrijarhalna paradigma. Ovaj film, publika će imati priliku da pogleda 27. maja u 12.30 na Kamernoj sceni SNP-a, u organizaciji Sterijinog pozorja.

– Od početka „Mileva“ projekta do danas, sakupili smo i generisali veliku količinu audio-vizuelnog materijala (fotografije, tizere, intervjue, video snimke sa proba, između ostalog), sa ciljem da napravimo dokumentarni film koji povezuje slučaj Mileve Marić, sa feminističkim kolektivnim procesima koji imaju za cilj demistifikaciju tradicionalnih herojskih figura. Ovo delo je izuzetno značajno zbog doprinosa o promišljanju važnosti arhiva za očuvanje sećanja na stvaralačke procese – istakle su rediteljke Sesilija Janez, Melisa Brand i Valentina Parada iz Homonimo kolektiva.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti