Na sredini današnje Dunavske ulice, na samom uglu ulice koja vodi prema Ribljoj pijaci, u periodu od 1900. do 1925. godine, punim kapacictetom, radio je hotel “Fabry”.

Hotel je izgradio domišljati novosadski trgovac Peter Fabry 1900. godine, u vreme kada je Novi Sad postao trgovinski i kulturni centar. Krajem 19. veka, reke ljudi slivale su se u novosadsku varoš. Peter je uvideo da je izgradnja hotela na ovoj lokaciji vrlo dobra investicija.

Hotel kraj Dunavskog parka

Nedugo posle završetka gradnje, hotel je sa ponudom soba, restoranom i kafanom postao vrlo popularan među žiteljima Novog Sada. Vremenom, postao je i stecište srpskih radikala, pored hotela “Grand” koji se nalazio na današnjem stecištu Doma vojske Srbije, na keju.

Hotel Fabri pretvoren u vojni objekat

Hotel “Fabry” 1925. godine preuzima vojska kraljevine Jugoslavije. Ruše se šupe, magacini i štale hotela kako bi se sazidala vojna komanda. Tada, ovaj popularni hotel postaje deo vojnog kompleksa.

I dan danas, vojska boravi u ovim zgradama, jer je tu smeštena komada garnizona vojske Srbije.

Postoji plan na kojem gradska vlast radi, a to je da se ove zgrade otkupe od vojske i predaju na civilnu upotrebu.

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vene
11/02/2018 06:38

Da se otkupe od vojske, pošto je vojska to pošteno kupila, je li?

evgenije
02/03/2018 11:17
Reply to  Vene

Naravno da je vojska otkupila zgradu. Za to postoji trag u arhivu grada. Inače, vojsci pripada i zgrada pored, u Dunavskoj ulici, koja se oslanja na bivši hotel Fabris. Vojska je inače jedina institucija u ovom gradu koja još uvek čuva zgrade u svom izvornom obliku. Ako si primetio, na obe stare zgrade u Dunavskoj ne vise klima uređaji na fasadama. Pored ove dve zgrade, još je jedino i zgrada u kojoj se nalazi zbirka strane umetnosti, u svom izvornom obliku. Sve ostale zgrade do ugla sa Zmaj Jovinom su skrnave. Pretvorene u kafiće, pabove, noćne klubove, banke, butike. Na… Učitaj još »