Na konkursku “Sufinansiranje projekata koji se finansiraju iz fondova Evropske unije“, raspisanom od strane Pokrajinskog sekretarijat za finansije, JКP “Gradsko zelenilo“ Novi Sad je potisalo ugovor o dodeli 4.000.000,00 dinara bespovratnih sredstava za sufinansiranje projekta GreEnergy.

Radi se o projektu prekogranične saradnje IPA programa Hrvatska-Srbija 2014-2020 u kom je Zelenilo jedan od partnera na projektu sa budžetom od 308.427,73 eura.

Ideja je da se kroz primere dobre prakse u gradskim sredinama, realizacijom ovog projekta, promoviše poboljšanje energetske efikasnosti, termalnog komfora stanovništva i životne sredine gradova. Кonkretna akcija se odnosi na kreiranje zelenog krova i zelenog zida u Novom Sadu i Osijeku, kao najvećim gradovima na području prekograničnog programa. U Novom Sadu je to krov i zid na zgradi Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović“ na Novom naselju.

Grad Novi Sad i JКP “Gradsko zelenilo“ Novi Sad prepoznati su kao pouzdani i kvalitetni partneri za podizanje standarda i postizanje ciljeva postavljenih od strane Evropske unije, što pokazuje i činjenica da je JКP “Gradsko zelenilo“ u 2019. godini potpisalo još jedan važan ugovor, sa nemačkom agencijom GIZ, kojim je obezbeđena donacija u iznosu od 390.000,00 eura za izgradnju kompostnog polja. Interes ovog projekta je da biootpad koji Zelenilo sakuplja sa gradskih površina, prerađen, u vidu komposta bude ponovnog vraćen u upotrebu za potrebe Grada Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments