Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na svečanosti održanoj u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, održana je dobrodošlica novoj grupi stranih studenata koji borave na Univerzitetu u zimskom semestru školske 2022/2023. godine, u okviru najvećeg evropskog programa mobilnosti – Erazmus+.

Prisutne je na početku skupa pozdravila prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Sabina Halupka-Rešetar, a u programu Dana dobrodošlice takođe su učestvovali predstavnici Kancelarije za međunarodnu saradnju, Erazmus studentske mreže (Erasmus Student Network), Centralne biblioteke Univerziteta u Novom Sadu i Centra za srpski jezik kao strani Filozofskog fakulteta.
Ukupan broj ugovorenih dolaznih mobilnosti u svrhu studiranja i realizovanja prakse na Univerzitetu u Novom Sadu u prvom semestru školske 2022/2023. godine iznosi 51, a najviše stranih studenata izabralo je Medicinski fakultet Novi Sad za svog akademskog domaćina.

Takođe, strane studente preko Erazmus+ programa ugostiće i Filozofski fakultet, Akademija umetnosti, Prirodno-matematički fakultet, Fakultet tehničkih nauka, Poljoprivredni, Ekonomski i Tehnološki fakultet.

Zemlje iz kojih studenti dolaze su Španija, Poljska, Nemačka, Turska, Francuska, Austrija, Češka, Litvanija, Grčka, Hrvatska, Norveška, Danska, Italija, Rusija, Portugal, Severna Makedonija, Mađarska, Rumunija i Slovenija. Pored toga, u okviru KA 107 Erazmus+ programa, na Univerzitetu trenutno boravi i jedan student sa Tajlanda.

Strani studenti su u okviru prijema imali priliku da se upoznaju i sa koordinatorima Erazmus+ programa na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu, a u pratećem muzičkom programu nastupila je pevačka grupa Ansambla narodnih igara i pesama Akademskog kulturnoumetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu „Sonja Marinković“.

Univerzitet u Novom Sadu

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments