Претрага
Претрага
Close this search box.

Održan naučno – stručni skup o bezbednosti saobraćaja

Foto: Grad Novi Sad

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve prof. dr Aleksandar Bulajić prisustvovao je 2. Naučno-stručnom skupu o bezbednosti mladih u saobraćaju koji je organizovalo Udruženje „Srpska opservatorija za bezbednost saobraćaja“, uz podršku Gradske uprave za saobraćaj i puteve, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Agencije za bezbednost saobraćaja i Departmana za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Na skupu su prezentovana iskustva rada na unapređenju bezbednosti mladih učesnika u saobraćaju, kao i izazovi koji prate učešće mladih u saobraćaju.

„Problem stradanja mladih u saobraćaju predstavlja globalni problem sa kojim se susrećemo i u našoj zemlji, a statistika nam ne ide u prilog kada je reč o ovoj temi. Ranijih godina beležimo 110 poginulih mladih lica, od 450 ukupno poginulih na godišnjem nivou. Prošla 2022. godina, kada je stradanje mladih u saobraćaju u pitanju, statistički je lošija u odnosu na prethodne godine, pa tako beležimo 122 poginula lica starosne dobi između 15 i 30 godina, od ukupno 553 poginula lica na teritoriji Republike Srbije.“

„U Gradu Novom Sadu u toku 2022. godine zabeleženo je 15 poginulih, od kojih su poginula dva lica između 15 i 30 godina starosti. Gradska uprava za saobraćaj i puteve, kao i Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Novog Sada rade na preventivno-propagandnim aktivnostima, projektima i kampanjama usmerenih na edukaciju mladih, prvenstveno đaka završnih razreda srednjih škola, kroz prezentaciju faktora stradanja u saobraćaju, ali i o načinima prevencije“ – izjavio je prof. dr Aleksandar Bulajić.

Foto: Grad Novi Sad

On je takođe dodao da će Grad Novi Sad nastaviti da pordžava ovakve i slične skupove i da će u zajedničkoj koordinaciji sa drugim udruženjima, naučnim institucijama i Agencijom za bezbednost saobraćaja nastaviti da radi na jačanju kapaciteta u oblasti bezbednosti saobraćaja, u cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa mladim učesnicima u saobraćaju.

Predsednik Udruženja „Srpska opservatorija za bezbednost saobraćaja“ Boško Matović je naglasio da se ova konferencija održava sa ciljem da se mladi edukuju i da se na njih preventivno deluje, kako bi se sprečio i smanjio broj stradanja mladih u saobraćajnim nezgodama.

„Uloga ove konferencije je da okupi najznačajnije ljude iz nadležnih institucija, te da razmenom iskustva i znanja i dobre prakse doprinesemo smanjenju stradanju mladih u saobraćaju“ – rekao je Boško Matović.

Foto: Grad Novi Sad

V. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović je istakao da Grad Novi Sad predstavlja primer dobre prakse kako lokalna samouprava može aktivno da učestvuje u svim aktivnostima koje doprinose unapređenju bezbednosti u saobraćaju, pogotovo kada je reč o stradanju mladih.

„Danas ovde prvi put imamo mogućnost da sarađujemo sa Kancelarijom za borbu protiv droga jer smo svedoci da vožnja pod uticajem psihoaktivnih supstancin donosi negativne posledice u saobraćaju. Agencija za bezbednost saobraćaja sprovodi niz akcija usmerenih ka mladima, a to su kampanje „Um na drum“, „Na maturu bez automobila“ i „Uspori, život te čeka!“. Takođe, sarađujemo sa brojnim studentskim organizacijama i Univerzitetima na teritoriji Republike Srbije sa kojima zajedno obilazimo letnje festivale i u razgovoru sa mladima o rizicima u saobraćaju, prventivno delujemo na njihovo ponašanje u saobraćaju“ – rekao je Branko Stamatović.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага