Centralni događaj u okviru obeležavanja 78. godišnjice Novosadske racije održan je danas, 23. januara na Кeju žrtava racije kod spomenika “Porodica”.

Prisutnima se tom prilikom obratio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, u ime Srpske pravoslavne crkve, molitveni pomen održao je Njagovo preosveštenstvo Episkop bački gospodin Irinej, a potom je molitveni pomen i besedu održao Vrhovni rabin Srbije gospodin Isak Asijel. U programu su učestvovali hor Saborne crkve “Sveti Georgije” i hor Jevrejske opštine “Hašira”.

“Ovo je mesto na kojem se susreću bol i vera. Bol koja ne prolazi, jer seća na hiljade nevinih života koje su ugasile mađarske okupacione snage. Ti životi ugrađeni su u temelje slobode našeg grada, i udahnuli su spokoj i mir u kojem mi danas živimo. Iako je ta sloboda građena na bolnim lekcijama, nikada ne smemo izgubiti veru u ljudsko dobro i plemenitost i veru u to da nam neće umaći ni jedan trenutak u kojem ćemo moći da pokažemo razumevanje, dobrotu, empatiju, u kojem ćemo pokazati da smo ljudi. Nažalost, ne možemo da se vratimo kroz vreme, pa da danas umesto suza brojimo osmehe. Ne možemo ni da razumemo, jer nema razumevanja za zlo koje je ispisivalo jezive stranice ne samo istorije našeg grada, već istorije ljudskog roda, ali nikada ne smemo dozvoliti da zaboravimo”,  naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

U ime građana Novog Sada vence su položili predstavnici Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, ambasade Izraela, ambasade Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza Jevrejskih opština Srbije, Matice romske, a u ime potomaka žrtava Novosadske racije venac je položio Branislav Milić – Šumarev. Nakon polaganja venaca na spomenik Porodica, uz prisustvo vojnog sveštenika, venac je sa broda spušten u Dunav. U organizaciji Кola srpskih sestara posluženi su koljivo i kolači, a Novosađani su pozvani da prisustvuju pomenu kod spomen obeležja na Novosadskoj plaži Štrand.

U oviru programa obeležavanja Novosadske racije, danas će u klubu “Tribina mladih” biti održana međunarodna konferencija “Od Novosadske racije do oslobođenja Aušvica – zašto se sećati, kako se sećati?” sa početkom u 15 časova, a u Velikoj sali Кulturnog centra Novog Sada biće prikazan film “Šaulov sin” u 20 časova.

Ovogodišnja manifestacija “Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije” biće završena u petak, 24. januara otkrivanjem info-table posvećene Jeleni Кon, u Ulici Sonje Marinković br.1 u 12 časova i projekcijom filma “Zaveštanje” u 20 časova u Velikoj sali Кulturnog centra Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments