Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Кoković prisustvovala je finalnom događaju u okviru prve Novosadske nedelje ponosa koju su organizovali Grupa “Izađi” iz Novog Sada, u saradnji sa “Beograd prajdom” uz podršku Grada Novog Sada i “Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019”.

Manifestacija, koja je počela 13. maja, se održava tokom nedelje obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, a završne aktivnosti su bile predstavljene danas na Trgu Republike.

“Grad Novi Sad je jedan od brojnih gradova u svetu koji je uključen u obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije. LGBTI populacija spada u grupu najosetljivijih kategorija našeg društva, koja je zbog loše informisanosti javnosti, predrasuda i stereotipa, veoma često izložena diskriminaciji, raznim oblicima nasilja, pa i govoru mržnje. Proteklih godina Grad Novi Sad je stvarao ambijent koji će LGBTI zajednica prepoznati kao siguran. U našem gradu je 2016. godine nastala Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBTI osobama i to u okviru dvogodišnjeg projekta Umreženi za poboljšanje položaja LGBTI osoba u Srbiji. Podsećam i na to da je u decembru te godine potpisan Memorandum o saradnji između 13 pokrajinskih i gradskih institucija i organizacija civilnog društva, gde je Grad Novi Sad preuzeo ulogu koordinatora i sa ostalim članovima Lokalne mreže započeo aktivnu saradnju po pitanju prevencije diskriminacije i podrške. U junu mesecu 2018. otvorili smo i Кancelariju za rodnu ravnopravnost i podršku LGBTI osobama, i to prvu u Srbiji. Grad Novi Sad je ove godine ponosni nosilac titule Omladinska prestonica Evrope, a naša želja je da Novi Sad uvek bude dobar primer drugim lokalnim samoupravama kako bi se ciklus stereotipa i predrasuda prekinuo”, rekla je Ljiljana Кoković i čestitala Grupi “Izađi” na izuzetnoj organizaciji petodnevne manifestacije “Novosadska nedelja ponosa”.

Organizatori su naveli da je cilj manifestacije i javnog skupa ukazivanje na položaj LGBTI populacije i ostvarivanje prava koja su zagarantovana Ustavom Republike Srbije, podizanje njihove vidljivosti, kao i osnaživanje lokalnog i pokrajinskog LGBTI pokreta.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milan
17/05/2019 21:03

Aj ne..eri budalo!