Foto: Instagram

Oko 150 građana, među kojima su bili predstavnici nekoliko novosadskih turističkih agencija, kao i Udruženja turističkih vodiča Novog Sada, okupilo se juče i prošetalo gradom povodom manifestacije “Deset minuta za spas turizma – sačuvajmo turizam”.

Povod je ukazivanje na poteškoće s kojima se suočio taj sektor zbog epidemije koronavirusa. Ta manifestacija je juče, osim u našem gradu, održana i u Beogradu, Nišu i Кragujevcu, pod pokroviteljstvom Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA i udruženja vodiča iz tih gradova.

Učesnici pomenute manifestacije u Novom Sadu su suncobranima, peškirima, koferima, šeširima, putokazima i torbama privukli pažnju građana. Manifestaciju je obeležila i panoramska vožnja gradom, a zatim i šetnja od Кeja do Trga slobode, gde je pročitan Apel za spas turističke privrede u kojem su predstavnici YUTA naveli da je turizam devastiran na globalnom nivou, a da su u najvećem broju zemalja njihove kolege prepoznate kao najugroženiji deo privrede. Apel YUTA je, kao predstavnik Novog Sada, pročitao predsednik Udruženja turističkih vodiča Novog Sada Srđan Bošković, koji je istakao da su turistički vodiči i agencije, kao i rentakar kompanije već pet meseci bez posla i prihoda, te da je sveukupna situacija “gotovo katastrofalna sa stanovišta preživljavanja usled globalne pandemije i nemogućnosti putovanja”.

“Apel za pomoć turističkom sektoru, koji smo prosledili državnim institucijama, još uvek je bez konkretnog odgovora”, naglasio je Bošković. “Ipak, postoje naznake da se o nama razmišlja i da se traži način da nam se pomogne.”

On je dodao da su njihove kolege hotelijeri pre nekoliko dana dobili očekivanu pomoć te da se i oni koji čine druge delove turističke privrede nadaju sličnom modelu.

Srđan Bošković je tokom čitanja apela pozvao i državne organe da ih podrže i da im pomognu da nastave posao “koji vole, za koji su se školovali i koji hrani njihove porodice”.
On je za “Dnevnik” naveo da je osnovna ideja manifestacije i apela bila da se na miran i kulturan način skrene pažnja na lošu situaciju turističkih vodiča i agencija. Istakao je da je brojnim sektorima i preduzetnicima promet opao pet do 50 odsto, ali da je u turističkom sektoru ta situacija mnogo gora jer je, kako je naglasio, “za turističke radnike posao stao ili opao u drastičnim stopama od 70 do 90 odsto.”

“Mi smo prepoznati kao ambasadori naše zemlje i dičimo se time što je Srbija bila prepoznata kao jedna od najpoželjnijih destinacija, što se turizam u Novom Sadu razvio, sve to je tačno, ali sada smo u problemu i pitamo se kako ćemo, to jest da li ćemo, uopšte preživeti?”, istakao je Bošković, i dodao da priča o prošlosti ili sadašnjosti nije jedino bitna, nego da se mora pričati i o narednoj godini, u kojoj, kako je naveo, niko ne zna šta će se dešavati.

Izvor: Dnevnik (К. Ivković Ivandekić)

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments