OFF Novi Sad: Junska projekcija popularnog filma ”Ne gledaj mi u tanjir”

       

Udruženje OFF u Novom Sadu organizuje prvu nefestivalsku projekciju filma ”Ne gledaj mi u tanjir”, 7.juna u bioskopu Arena Cineplex, čime se nastavlja rad na promociji i podršci  autorskoj, angažovanoj, aktuelnoj i alternativnoj umetnosti.

Ovaj višestruko nagrađivani debi mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić publika će imati prilike da pogleda u četvrtak, 7. juna od 20 časova u bioskopu Arena Cineplex.

Film ”Ne gledaj mi u tanjir” prikazan je na festivalima u Veneciji, Stokholmu, Tokiju, Puli, Zagrebu, svuda osvajavši nagrade kako za film u celini, tako i za režiju i glumu.

Ove poslednje naročito su zanimljive, imajući u vidu da protagonistkinju filma, Marijanu, tumači naturščik i po zanimanju arhitekta, Mia Petričević.

Marijana je devojka koju na svom putu odrastanja sputava sopstvena porodica, da bi, paradoksalno, kada njen otac doživi moždani udar, na nju spala funkcija glave porodice. Našavši se u ovoj potpuno novoj i neočekivanoj poziciji, Marijana iskušava život, istraživajući sopstvene granice i slobode, često pritom pribegavajući seksu sa neznancima kao metodi ekperimenta.

Kroz ove eskapade ona, sa jedne strane traži utočište od zagušujuće porodične sredine, dok sa druge pokušava da spozna samu sebe onakvu kakva je kada joj otac ne bdi nad glavom. Marijaninu ličnu priču, primenjivu na mnoge, Hana Jušić predstavlja na nekonvencionalan način, donoseći svežinu regionalnoj sceni, gde je ovaj film definitivno najuspešniji u prethodnih nekoliko godina.

Uviđajući koliko je porodica značajna, te koliko je represivna porodična atmosfera, česta na balkanskom tlu, još značajnija, udruženje OFF Novi Sad, odlučilo se na organizovanje projekcije baš ovog filma.

Dokaz da Marijana nije lik vezan za lokalno podneblje nalazi se i u činjenici da je Ne gledaj mi u tanjir odneo nagradu Beogradski pobednik na 45. FEST-u, kada je prvi put predstavljen srpskoj publici. U Novom Sadu ovaj film imao je svega jednu projekciju, na festivalu Cinema City, u septembru 2017.

Karte za projekciju filma ”Ne gledaj mi u tanjir” 7. juna mogu se kupiti na blagajni bioskopa Arena Cineplex po simboličnoj ceni od 250 dinara.

Udruženje OFF Novi Sad do sada je novosadskoj publici omogućilo gledanje dokumentarnog filma Druga strana svega, kao i igranog Muškarci ne plaču.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: