Oficirski dom Foto: palmculture.eu

Portal NS Uživo pisao je o važnom sporazumu između Grada Novog Sada i ministarstva odbrane. Reč je o dogovorenoj razmeni nekretnina, kojom je predviđeno da Grad ministarstvu ustupi prostor na kom će biti izgrađena nova, moderna kasarna Majurska ada. Zauzvrat, Novi Sad postaje vlasnik desetak atraktivnih objekata, a jedan od njih je Oficirski dom, najlepša vila na Novosadskoj obali Dunava.

Nakon Oktobarske revolucije i dolaska kumunista na vlast, veliki broj ruskih intelektualaca šansu za novi život pronalazi u Kraljevini SHS, najviše u Srbiji. Među njima bili su i arhitekte Jurij Nikolajevič Šreter i Konstantin Petrovič Paris. Ovaj dvojac, brzo će se upisati u istoriju Novog Sada, stvarajući neka od najlepših zdanja tog vremena.

Foto: nsuzivo.rs / N. Bilić

Šreter je 1923. godine podigao Dom narodnog zdravlja, jedan od važnijih i lepših objekata posleratnog perioda. U isto vreme, sa svojim partnerom Konstantinom Parisom, počinje da radi na izgradnji Oficirskog doma.

Oficirski dom pravljen je od 1923-1926 godine. Bila je to najreprezentativnija građevina neoklasicističkog stila, inspirisana bogataškim vilama Odese, grada u kom je odrastao Šreter. Novosađani slabo poznaju detalje iz života Oficirskog doma, osim da je od samog nastanka služio potrebama vojske.
Jedini svedok burnih vremena, jeste spomen ploča koja se nalazi na zidu zgrade pored glavnog ulaza. Na njoj možete pročitati da je u ovom objektu 1944. godine bilo zatvoreno preko 500 rodoljuba, članova partije i SKOJ-a. Oni su, nakon boravka u Oficirskom domu, poslati u nemačke logore iz kojih se većina nikada nije vratila.

Oficirski dom 1926. godina

Bez obzira na mračne dane njegove prošlosti, Oficirski dom ostao je u lepom sećanju mnogih naših sugrađana. Većina njih će na njegov pomen, početi da vam priča o čuvenom vojničkom pasulju iz restorana Doma vojske. Ove i dalje možete uživati u meniju koji nije promenjen decenijama, što je u ovom konkretnom slučaju, dobra stvar. Bašta restorana Oficirskog doma i dalje je jedna od lepših u gradu, a naročito je popularna među najmlađim Novosađanima zbog ograđenog dvorišta, zelenila i obližnjih terena.

Budućnost ovog kompleksa za sada je neizvesna, jer javnost još uvek nije upoznata sa planovima za Oficirski dom, onog trenutka kada prvi put u svojoj skoro sto godina dugoj istoriji, više ne bude služio vojsci.

BONUS VIDEO: Oficirski bal u Novom Sadu

B. Jovović

7 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
NebojsaNN
28/02/2021 18:40

Sada ce vlasnik naprasno postati Galens!!!

Neko
01/03/2021 07:33

Taman da ga sruše i izgrade soliter u visini tvrđave i spoje ga gondolom.

Pavle
01/03/2021 07:49

Priprema zemljišta za investitora. Novi Sad je raurušen grad.

Mare
01/03/2021 11:46

Slikajte ga dok je još tu i lep, brzo će ga poravnati ili oskrnaviti.

Iva
01/03/2021 20:43

Znači i tu starinu da prekrižimo… Eto nama stakla, čelika i behatona začas!

Борис
01/03/2021 22:57

У власништву града? Оде маст у пропаст

Gox
03/03/2021 07:05

Znaci eto galensu jos jedna nekretnina