Претрага
Претрага
Close this search box.

ONI SU TU DA SASLUŠAJU VAŠE PROBLEME I POMOGNU Centar “Srce” svaki dan pruža emotivnu podršku – usluge su besplatne

Foto: elements.envato.com

Centar “Srce”, osnovan 1991. godine u Novom Sadu, je volonterska, nevladina, neprofitna organizacija koja se bavi pružanjem emotivne podrške osobama u krizi i prevencijom samoubistva. U početku su usluge Centra bile namenjene žrtvama rata, ali vremenom se uvidela potreba da podršku pružaju svima kojima je to potrebno.

Svakog dana, od 14.00 do 23.00 časa, volonteri Centra “Srce” razgovaraju s ljudima koji su usamljeni, uznemireni, povređeni, tužni, očajni, nesigurni i slušaju njihove probleme.

-Ne drže im moralne pridike, ne omalovažavaju njihove tegobe, ne “teše” ih da će njihovi problemi proći i, što je najvažnije, ne govore im šta da rade. U centru je zagarantovana anonimnost i poverljivost i svi podaci koje dobijemo od korisnika ostaju u okviru Centra. Usluge Centra su besplatne. Važna nam je anonimnost i svakoj osobi koja nas pozove, koja je u krizi garantujemo podršku i razgovor bez osuđivanja. Tu smo da ih saslušamo, da im budemo podrška i da kroz taj razgovor možda zajedno dođemo do nekih odgovora. Verujemo da razgovor pomaže i da je nekada veoma bitno da osoba kaže kako se oseća i šta je to što je muči, da to jednostavno podeli sa nekim. Nažalost, često se dešava da u svojoj okolini nemaju nekoga kome bi to mogli da kažu i zato smo tu mi- rekli su iz Centra i dodali:

Foto: Business Insider

Kako navode, neretko se dešava se da su oni prvi koji ih pitaju kako su zapravo i šta je to sa čime se bore. Često osećamo neshvaćeno, tužno, umorno, bespomoćno, usamljeno i sasvim je u redu da sebi dopustimo sve ove emocije, navode dalje.

-U redu je da nekada nismo dobro i u redu je da to podelimo sa nekim. Zbog toga nam je važno da stvorimo siguran prostor, da bi mogli da iskreno kažu kako se osećaju i da podele sa nama ono što nose u sebi toliko dugo. Često sve ove preplavljujuće emocije dovode i do misli o samoubistvu i pokušaja istog. To kod nas nije tabu tema i tu smo da otvoreno razgovaramo o tome, da produbimo temu i da zajedno shvatimo šta je to što je dovelo do toga. Mentalni poremećaji, naročito depresija i zloupotreba psihoaktivnih supstanci, su povezani sa više od 90% svih slučajeva samoubistava. Međutim, ne treba izgubiti iz vida da je samoubistvo kompleksni fenomen koji je rezultat različitih sociokulturnih i ličnih faktora, te da se rizik od samoubistva povećava u periodima socioekonomskih, porodičnih i individualnih kriza- gubitak voljene osobe, prekid emotivne veze, gubitak posla ili imovine i kriza identiteta.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, usamljenost je proglašena za novu zdravstvenu pretnju, a vodeći svetski stručnjaci ističu da je posledice ozbiljnije od onih koje su povezane sa gojaznošću i fizičkom neaktivnošću.

Foto: The Bump

-Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u periodu od 2013. do kraja 2022. godine u Srbiji se dogodilo 9.801 samoubistavo. U tom periodu, sebi je oduzelo život i 16 dece uzrasta do 15 godina. Što se naše statistike tiče, u 2023. godine smo obavili blizu 8 000 razgovora sa osobama u krizi. Pored toga, u poslednje vreme smo svedoci većeg broja samoubistava koje mediji prenose na različite načine. Ono što nam je važno u jeku svega toga jeste etičko izveštavanje i poštovanje novinarskog kodeksa. Verujemo da je ovakva vrsta izveštavanja nešto što je postalo praksa i da se ne dešava iz loše namere. Zbog takve vrste izveštavanja dolazi do Verterovog efekt, koji predstavlja talas izvršenih samoubistava, a podstaknut je prikazom samoubistva u medijima ili opisima u popularnim delima literature ili kinematografije. Ukoliko bilo koga te teme viđene u medijma uznemiravaju, tu smo i mogu slobodno da nam se jave- rekli su iz ce ntra za NS Uživo.

“Srce” podršku pruža putem tri kanala komunikacije, to su telefon 0800/300-303, mejl vanja@centasrce.org i čet koji možete pronaći u donjem desnom uglu na sajtu www.centarsrce.org. Svako može da izabere onaj kanal komunikacije koji mu najviše odgovara i da tako potraži pomoć.

M.L.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti