Претрага
Претрага
Close this search box.

Opasan “TikTok” trend promoviše cijanid za čišćenje akni: Lekari u panici, upozoravaju na posledice

Video-klipovi koji kruže na popularnoj društvenoj mreži “TikTok”, a tiču se upotrebe cijanida u borbi protiv akni, izazvali su veliku zabrinutost medicinske zajednice.

Stručnjaci strahuju da bi ovaj novonastali opasan trend, koji je prikupio milione pregleda na mrežama, mogao biti smrtonosan.

U jednom video-klipu mlada žena tvrdi da je “tajno” hranila svog dečka semenkama koje sadrže otrovnu hemikaliju i da mu je to očistilo akne. U međuvremenu, u drugom snimku se vidi kako žena govori da je njen čist ten posledica toga što je jela najmanje pet koštica kajsija kao dete. U trećem video-klipu devojka tvrdi da joj je tri meseca konzumacije koštica kajsije pomoglo sa depresijom.

Foto: Profimedia, AFP

Amigdalin koji se prirodno nalazi u košticama kajsije, trešnje i šljive, kao i u sirovim orašastim plodovima pretvara se u cijanid kad se konzumira. Ukoliko se cijanid iz hrane unosi u nekontrolisanim količinama, može negativno da utiče na srce, respiratorni sistem i centralni nervni sistem, ali u nekim slučajevima i da izazove fatalne posledice. 

– Generalno, hrana koja sadrži cijanid ima tendenciju da ga sadrži u veoma malim dozama, zbog čega nema razloga za brigu. Na primer, semenke jabuke sadrže male količine cijanida, te bi trebalo da pojedete najmanje 150 u jednom mahu da biste bili u opasnosti – ističe dr Nil Patel.

@queenseedadrianne Who knew a couple apricot seeds could help with mental clarity ✨ #mentalhealth #apricotseeds #relatable #trending #fyp ♬ SkeeYee – Sexyy Red


Međutim, on navodi da bi sa košticama kajsije trebalo biti oprezan.

Evropska agencija za bezbednost hrane navodi koštice kajsije kao rizik od trovanja cijanidom. Konzumiranje više od tri jezgra u jednoj turi može premašiti preporučeni bezbedan nivo, prenosi “Daily Mail”.

telegraf

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti