Претрага
Претрага
Close this search box.

Opasni alergen počeo da cveta, 7 GRADOVA U CRVENOM! Stručnjaci upozoravaju: Ovo je poslednji trenutak da se uništi, a evo kako možete da se zaštitite

Foto: Gradsko zelenilo

Prema trendu koji u aplikacijama za praćenje polena pokazuje da će u narednom periodu doći do povećanja koncentracije polena amborzije, njeno cvetanje se najviše oseti, pre svega u Kuli, Sokobanji, Kraljevu, Čačku, Bečeju, Obrenovcu, Loznici i na mernom mestu Zeleno brdo u Beogradu, ali, posledica njenog alergenog dejstva nisu pošteđeni ni stanovnici Vršca, Novog Pazara, Valjeva, Niša, Zrenjanina, Kikinde, Sombora, Novog Beograda i Zlatibora.

Kako za „Blic“ objašnjavaju stručnjaci Agencije za zaštitu životne sredine, prema trenutnim merenjima u vazduhu su prisutni, pre svega, poleni korovskih biljaka. Pojedinih dana u crvenoj zoni je bio, pre svega, polen koprive.

Foto: Venta Air

To su mala polenova zrna, ima ih dosta, ali polen korpive nema veliku alergenost. Ono što je upozorenje na svim mernim mestima je da se vidi da je amborzija krenula da cveta. Ona je u zelenoj zoni, a to znači da ona nije u prekograničnim vrednostima, ali za naredni period, iz dana u dan, očekuje se, naročito kada padnu visoko ekstremne temperature, da se poveća njena koncentracija. Njeni maksimumi su ipak od 15. avgusta do 15. septembra, obično je to kraj avgusta i početak septembra kada se beleže najveće dnevne vrednosti i to u gradovima u Vojvodini – kaže Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine, rukovodilac grupe za monitoring i stanje alergenskog polena.

Kako je objasnila za „Blic“ Vojvodina je kritično područje zbog toga što „posle žetve pšenice, ukoliko se hektari i hektari žitišta ne obrade dobro agrotehnički postaju najgušće zasejan usev invanzivnog korova – ambrozije“.

Iz Agencije apeluju i podsećaju da je sada poslednji trenutak da se ambozija uništava pre nego što uđe u intenzivnu fazu cvetanja.

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
28.07.2022 11:42

Neka cveta hiljadu cvetova! 🙂

Povezane vesti