OPENS: Onlajn predavanje “Zašto deca ćute?”

       

Povodom Međunarodnog dana dece žrtava nasilja koji se širom sveta obeležava 4. juna Infopolis omladinski info centar i EDIT centar u saradnji sa Omladinskom prestonicom Evrope (OPENS) organizuje onlajn ZOOM predavanje “Zašto deca ćute?”.

Кada materijalni dokazi u okviru počinjenog krivičnog dela izostanu, iskaz deteta može biti jedini dokazni materijal. Imajući na umu da je i odraslim osobama, zrelim i formiranim ličnostima, teško kada se nađu u ulozi svedoka, te da i oni sami imaju brojne nedoumice i nepoznanice, jasno je da detetu ova uloga još teže pada. Razlozi zbog koji se deca ne opredeljuju da prijave zlostavljanje su brojni, a o tome kakva je situacija u Republici Srbiji i zamljama u regionu, govoriće se tokom ovog predavanja.

Predavanje vodi: Bojana Tankosić, master psiholog, specijalista prava deteta i sertifikovani trener dečijih prava, sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom u sistemu socijalne zaštite, kroz pripremu za učešće u sudskom postupku, sprovođenje forenzičkog intervjua, pordšku pri saslušanju i nakon davanja iskaza. Trenutno angažovana i kao školski psiholog.
Podsećamo da su Ujedinjene Nacije 1983. godine proglasili 4. jun za Međunarodni dan dece žrtava nasilja. Prema podacima UNICEF-a, više od 300.000 dece u svetu služe kao vojnici, a u više od 40 zemalja oko milion dece su zatvorenici. U pet država izriču se i smrtne kazne deci. Oko 150 miliona dece ispod 15 godina starosti prisiljeno da radi teške fizičke poslove i da ne pohađa školu.

U Srbiji su deca, uprkos svim naporima, i dalje izložena fizičkom i psihičkom zlostavljanju, ali i drugim vidovima zlostavljanja i zanemarivanja.

Međunarodni dan obeležava se sa zadatkom da informiše javnost o problemima i velikoj zabrinutosti.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem Google forme, krajnji rok za prijavu je 03. jun 2020. do 23:59 h.

Da biste učestvovali potrebno je da imate instaliranu Zoom aplikaciju na svom računaru/tabletu/mobilnom telefonu i stabilnu internet konekciju. Aplikaciju možete preuzeti na sledećem linku. Svi učesnici će nakon slanja aplikacije na email adrese dobiti Zoom link kojem bi trebalo da pristupe 10-tak minuta pre radionice.

Aktivnost je deo projekta “Infopolis Starter Кit 4 OPENS Info Points & Omladinska info mapa – online & offline” koji se finansira iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine i Grada Novog Sada kako bi se ostvarili ciljevi #OPENS2019

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments