Foto: Vojvodina/Srbija Danas

Ako želite da uživate u lepoj, netaknutoj prirodi, izuzetno čistom vazduhu, da upoznata dobre i srdačne domaćine sigurno je da ćete doći u Kovin.

Opština Kovin je najjužniji deo Banata. Na severu, zapadu i istoku prostor opštine je omeđen administrativnim granicama koje ga odvajaju od susednih opština Pančevo, Alibunar, Vršac i Bela Crkva, dok je na južnoj strani zastupljena reka Dunav u dužini od 46 kilometara.

Zbog neposrednog izlaska na Dunav, na današnjoj teritoriji opštine Kovin vekovima su se smenjivali razni osvajači ( Dačani, Kelti, Rimljani, Huni, Goti, Sloveni, Avari i dr. ), a sa njima i različite kulture koje su ostavljale svoje tragove, od kojih su neki sačuvani i do današnjih dana.

Samo ime Kovin prvi put se pojavljuje u zapisima 896. godine, a grad je sve do 18. veka pratila i istoimena tvrđava.

Reč je o manastiru Srpske pravoslavne crkve koji je posvećen Maloj gospojini. Ljudi sa svih strana dolaze u ovaj manastir da se mole i uzimaju vodicu za koju se veruje da ima isceliteljsku moć.

CRKVA U DELIBLATU

Crkva u Deliblatu iz 1925. godine posvećena je Svetoj Trojici. Izgradnja crkve završila se 1927. godine.

Po svojoj arhitekturi se razlikuje od drugih crkava i predstavlja jednu od najlepših crkava Rumunske pravoslavne crkve u Južnom Banatu, na čijim freskama su među ostalim predstavljeni rumunski i srpski patrijarh Justin i German i velike rumunske vojvode.

KATOLIČKA CRKVA U SKORENOVCU

Katolička crkva u Skorenovcu posvećena je Svetom Stevanu Kralju i osveštana je 1892. godine. Oltarska slika Svetog Stevana Kralja slikana je 1893. godine u Budimpešti a glavni oltar i oltar “Presvetog Srca Isusova” izrađen je od slavonske hrastovine u Tirolu.

Kao i orgulje su unikat radionice “Haubman” iz Padine i napravljene su 1894. godine.

Ako želite da uživate u lepoj, netaknutoj prirodi, izuzetno čistom vazduhu, da upoznata dobre i srdačne domaćine, jednom rečju da se opustite i da doživite nešto vredno pamćenja sigurno ćete otići u opštinu Kovin i otkriti skrivene lepote ravnice Južnog Banata.

Izvor: Srbija Danas

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments