OSMISLILI ZDRAVE I HRANLJIVE PROIZVODE Novosadski studenti osvojili drugo i treće mesto, MIKROALGE PRETVORILI U UKUSNU UŽINU

Foto: TEHNOLOŠKI FAKULTET U NOVOM SADU / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE/blic.rs

U Naučno-tehnološkom parku Beograd održano je jubilarno deseto nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda – Ekotrofelija Srbija 2022.

Takmičenje je organizovano od strane Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije, a na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je šest ekipa sa tri Univerziteta.

Univerzitet u Novom Sadu predstavljala su čak tri tima studenata sa Tehnološkog fakulteta iz Novog Sada.

Timovi studenata sa našeg Univerziteta na ovom takmičenju osvojili su drugo i treće mesto.

Sa proizvodom Protevin (ProteWin), koji je desertni visokoproteinski proizvod osvežavajućeg voćnog ukusa na bazi proteina iz alternativnih izvora, tim Protim (ProTeam) osvojio je drugo mesto.

Treće mesto podelili su timovi Algoritam (AlgoRitam ) sa Tehnološkog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu sa proizvodom Bostiks (Boostix) i ekipa Zeleni start sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa proizvodom Vin (WIN).

Proizvod Bostiks (Boostix) – je slana užina koja se sastoji od namaza obogaćenog prahom mikroalge spirulina i krekera.

Foto: TEHNOLOŠKI FAKULTET U NOVOM SADU / blic.rs

Treća grupa studenata sa Tehnološkog fakulteta Novi Sad nastupila je pod imenom Green Team. Oni su osmislili proizvod Greengerbread – fini pekarski proizvod na bazi polbe, sa dodatkom biljnih sirovina.

Pobedu na ovogodišnjem takmičenju je odnela ekipa Rooftop koju su formirali studenti Akademije strukovnih studija iz Beograda.

Njihov ekstrudirani snek proizvod od bezglutenskih žitarica i tropa cvekle pod nazivom Crunchyz, prema proceni žirija najbolje će prezentovati našu zemlju na takmičenju Ecotrophelia Europe koje će se održati 16. i 17. oktobra ove godine u Parizu.

Pokrovitelj ovogodišnjeg takmičenja su bili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i EcoTrophelia Europe organizacija.

Takmičenje Ekotrofelija prvi put je održano u našoj zemlji 2012. godine, a glavni cilj takmičenja je da probudi preduzetnički duh kod studenata. Takođe, predstavlja jedan vid dobre vežbe za sve ono što ih čeka jednog dana na tržištu.

blic.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti