Претрага
Претрага
Close this search box.

Osnovano Srpsko-kinesko udruženje tradicionalne kineske medicine: Obezbeđena budućnost akupunkture u Srbiji

Foto: Žarko Radovančev

Svečana ceremonija povodom osnivanja i inauguracije Srpsko-kineskog udruženja tradicionalne kineske medicine održana je danas.

Za predsednicu udruženja izabrana je dr Bo Sjuhua, doktorka tradicionalne kineske medicine, koja živi i radi u Beogradu od 2001. godine. Predsednica Bo već dugi niz godina uspešno doprinosi jačanju prijateljstva između Srbije i Kine. Njena uloga je posebno značajna na polju tradicionalne kineske medicine, akupunkture i u kliničkom lečenju.

Ona je 2016. godine osvojila nagradu za najistaknutiju ženu 21. veka.

– Uz zajedničku podršku naših dveju zemalja, Srbije i Kine i velike napore naših članova, danas je zvanično osnovano Srpsko-kinesko udruženje tradicionalne kineske medicine. Velika mi je čast što sam izabrana za prvu predsednicu udruženja. Za 22 godine u Srbiji trudila sam se da srpskom narodu što više doprinesem u pogledu medicine, lekarskog znanja i umeća. Srbija mi je za to ukazala mnoge počasti i priznanja na čemu sam joj veoma zahvalna. Srbiju smatram svojom drugom domovinom i zbog toga osećam veliku želju i odgovornost da koliko god je to moguće na što bolji i efikasniji način doprinesem obema zemljama – obratila se prisutnima prilikom svog inauguracionog govora.

Ovo udruženje predstavlja platformu za industrijsku razmenu, osnovanu sa ciljem da promoviše razvoj međunarodnog poslovanja na polju tradicionalne kineske medicine i da na taj način doprinese jačanju saradnje i kulturne razmene između Srbije i Kine.

Dr Bo je istakla kako će raditi na tome da privuku nove talente za tradicionalnu kinesku medicinu i da će organizovati različite kulturne i akademske aktivnosti u cilju promovisanja i daljeg razvoja kineske medicine u Srbiji. Cilj je i da se ojača komunikacija i saradnja sa lokalnim medicinskim i obrazovnim institucijama, kao i da se obuče srpski medicinski stručnjaci i tehničari za kinesku tradicionalnu medicinu radi unapređenja opšteg zdravlja naroda.

Članovi ovog udruženja, pored predsednice dr Bo su još i: dr Ljubica Konstantinović, dr Zorica Brdareski, Biljana Stanojević, Ljubiša Popović, dr Drago Đorđević, Suzana Savić i Romana Rađen Pantić.

Promocija i prepoznavanje akupunkture

Profesorka Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Ljubica Konstantinović izabrana je za počasnu predsednicu Srpsko-kineskog udruženja tradicionalne kineske medicine. Ona je neko ko ima dugogodišnje iskustvo i ugled u srpskoj medicinskoj zajednici. Ostvarila je veliki uspeh kako u kliničkom lečenju, tako i na naučno-obrazovnom polju.

Ciljevi udruženja su da se pre svega unapredi stručni rad, da se unapredi proces obrazovanja i kliničkih istraživanja. Ne samo što obavljamo akupunkturu, mi moramo da pokažemo efikasnost ovih metoda u lečenju pojedinačkih sindroma – ističe dr Konstantinović.

Profesorka Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu, dr Zorica Brdareski izabrana je za izvršnu potpredsednicu udruženja Srpsko-kineskog udruženja tradicionalne kineske medicine. Dr Brdareski predaje u sprskom savezu za akupunkturu. Učestvovala je u mnogim istraživanjima i ima bogato iskustvo iz oblasti fizikalne medicine, rehabilitacije i akupuntkture. Postigla je značajne rezultate u kliničnom lečenju, nastavi i naučno-istraživačkom radu.

Ona je istakla kako akupunktura nije nešto što je skroz novo, ali da uvek ima prostora da budemo jako napredni. Iako je udrženje novo i ima ambiciozne planove, akupunktura nije nov pojam na ovim prostorima. Pre skoro sto godina, dr Milan Pavlović je 1934. godine boravio u Parizu i tamo se upoznao sa akupunkturom i sprovodio je potom u svom radu.

Grupa lekara sa VMA 1973. godine otišla je u Peking i Šangaj na obuku i učenje akupunkture. Vratili su se sa stečenim znanjem i veštinama, a dr Milorad Antonić uveo je akupunkturu kao stalni metod lečenja u fizikalnoj medicini i omogućio je da tako nešto zaživi na našem prostoru.

Mi imamo kolegu koji radi tuinu koju je naučio u Kini, dok je bio na školovanju, ali on je jedan. To je nešto što treba proširiti. Akupunktura je prihvaćena i postoje naučni dokazi o njenom mehanizmu delovanju, o tome šta ona radi, kako se ispoljavaju njeni efekti koji su fiziološki zasnovani. To nije dim i magla, to je nešto što je stvarno i zbog toga bismo voleli da nastavimo dalje da učestvujemo u svemu tome – govorila je dr Brdareski.

Telegraf.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti