Претрага
Претрага
Close this search box.

OSNOVCI NA DELU Radionica “Da pojedem dugu” u kulturnoj stanici Svilara posvećena zdravoj ishrani kod dece. Učiteljica Vesela Mačkić: Zdrava užina je način da pokažemo da ona može da bude ukusna i da nije skupa 

Foto: nsuzivo.rs

U današnje vreme sve više se priča o zdravoj ishrani kod dece, ali istraživanje koje su spoveli osnovci jedne škole u Novom Sadu zajedno sa svojom učiteljicom govori nam da se u krugu škole nalazi mali broj objekata koji nude zdrave namirnice i da uprvo ti objekti doprinose povećanju gojaznosti kod dece.

Radionica pod nazivom “Da pojedem dugu” održana je u Kuturnoj stanici Svilara u Novom Sadu u organizaciji učenika drugog razreda Osnovne škole “Ivan Gundulić”.
Inspiraciju za ovakav naziv radionice đaci su dobili iz razloga što je duga lepa zbog svih boja koje se nalaze na njoj, ali glavni motiv za pokretanje ovakve radionice jeste zdravlje i zdrava ishrana.
Foto: nsuzivo.rs

Spoj zabavnog i korisnog

Kako bi naše telo bilo zdravije trebali bismo da unosimo šarenoliku hranu, odnosno što raznovrsniju hranu jedemo to je bolje za naš organizam smatra Vesela Mačkić, učiteljica.

-Ova radionica pored toga što je posvećena zdravoj ishrani, posebnu pažnju usmerava na zdravu užinu. Svakdnevno u školu đaci donose zdrave namirnice i žele da svojim primerom pokažu drugim učenicima kako zdrava užina i zdrave namirnice nisu neukusne i da možemo na različite načine kombinovati voće i povrće – rekla je Vesela i dodala da se uvek možemo lepo zabaviti dok pripremamo užinu, jer uz pomoć zdravih namirnica možemo napraviti lepe aranžmane i samim tim se stvara navika kod osnovca da donose zdravu užinu u školu.

Foto: nsuzivo.rs

Veliki problem objekti brze hrane u blizini škola

Kada je u pitanju ishrana dece, danas se prema rečima vaspitača i učitelja ne vodi toliko računa šta oni zapravo unose u organizam. Veliki problem je što kao najčešće posledice nezdrave ishrane imamo gojaznost, kao i dijabetes kod dece, a svemu tome doprinosi veliki broj objekata brze hrane u blizini škola kao i pekara sa nezdravim pecivom koje deca konzumiraju u ishrani svakodnevno.

-U poslednje vreme sprovedena su mnogobrojna istraživanja gde je utvrđeno da deca u mlađem uzrastu često imaju problemn sa gojaznošću ili dijabetesom, a to je najčešće uzrokovano upravo lošom ishranom – istakla je Mačkić.

Radionica zdrave ishrane koncipirana je da deca putem različitih kvizova, rešavanjem zadataka i ukrštenica dođu do zaključka koliko je ishrana znajčajna za zdrav život. Kroz ove zadatke osnovci imaju mogućnost da probaju voće i povrće koje možda do sada nisu imali priliku da probaju, ali isto tako i da vide kako je to kada im neko od drugara iz klupe napravi zanimljivu užinu.

Foto: nsuzivo.rs

Zdravo ne znači i skupo

Prema rečima učiteljice Vesele Mačkić, najlakši način kupovine užine za decu je da roditelji samo daju deci novac za užinu, ali da to nije rešenje ovog problema.

-Namirnice koje su zdrave nisu puno skuplje od nezdravih, stvar je u odluci koju oni žele da donesu. Mi smo krenuli prvo sopstvenim primerom, da ja kao učiteljica donosim zdravu užinu svaki dan, a zatim sam to prenela i na svoje đake ali uz naravno veliku podršku roditelja – rekla je Mačkić za NS Uživo i dodala da je zajedno sa svojim đacima posadila malu bašticu u kojoj deca mogu da gaje voće i povrće, a onda te iste namirnice i konzumiraju.

Na ovaj način deca se podstiču da budu vredna i da sami proizvdu zdrave i organske namirnice, jer kada deca gaje sami neku biljku plod te biljke za njih predstavlja neku vrstu nagrade.

Foto: nsuzivo.rs

Sprovedeno je istraživanje u kojem su đaci zajedno sa učiteljicom obišli krug škole i ustanovili koliko se objekata sa zdravim namirnicama, a koliko sa nezdravim, koje nemaju nikakvu nutritivnu vrednost nalazi u blizini škole. Kao rezultat došli su do poražavajućih podataka da se najveći broj pekara i objekata brze hrane nalizi upravo u krugu škole.

-U pejedinim gradovima u Srbiji postoje pekare koje nude zdrva peciva, tačnije peciva koja ne sadrže aditive i sa drugačijim brašnom. Takva opcija postoji, a mi smatramo da možemo zajedno doći do rešenja. Zajedno smo sastavili pismo koje treba da pošaljemo Institu za javno zdravlje i pojednim institucijma koje mogu da utiču da se ovakve stvari promene – istakla je Vesela Mačkić.

Foto: nsuzivo.rs

U nekim zemljama u okruženju, zakonom je propisano da u krugu obrazovnih ustanova moraju da se nalaze objekti koji nude zdrave namirnice kako bi deca i roditelji imali mogućnost da na lak način dođu do zdravog obroka.

Ognjen Medić

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Jelena
15.06.2022 11:22

Svaka čast deci i učiteljici za primer!

Povezane vesti

Претрага