Foto: KHON2
Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je u utorak Zapad da namerno kreira scenario osmišljen da ga namami u rat i ignoriše zabrinutost Rusije za bezbednost u vezi sa Ukrajinom.

Komentarišući sukob sa Zapadom oko Ukrajine prvi put posle više od mesec dana, Putin nije pokazao nikakve znake odustajanja od bezbednosnih zahteva, prenosi Rojters.

-Sada je već jasno… da je fundamentalna ruska zabrinutost ignorisana, rekao je Putin na konferenciji za novinare sa premijerom Mađarske koji je boravio u poseti, sa jednim od nekoliko lidera NATO-a koji pokušavaju da se zauzmu kod njega kako se kriza intenzivirala.

Putin je opisao kako bi izgledao potencijalni budući scenario u kojem je Ukrajina primljena u NATO, a zatim pokušala da povrati poluostrvo Krim, teritoriju koju je Rusija zauzela 2014. godine.

-Hajde da zamislimo da je Ukrajina članica NATO-a i počne te vojne operacije. Da li treba da idemo u rat sa blokom NATO-a? Da li je neko razmišljao o tome? Očigledno nije, rekao je on.

Rusija je okupila više od 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici, a zapadne zemlje kažu da strahuju da Putin možda planira invaziju.

Rusija to negira, ali je rekla da bi mogla da preduzme neodređenu vojnu akciju ukoliko se ne ispune njeni bezbednosni zahtevi. Zapadne zemlje kažu da bi svaka invazija donela sankcije Moskvi.

Kurir.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments