U našim školama obavezno je učenje stranih jezika ali taj izbor najčešće podrazumeva engleski, nemački i ruski. Koliko je važno poznavanje stranih jezika svedoči i činjenica da u današnjem poslovnom svetu čovek se vrednuje po onome koliko jezika govori.

Učenje stranih jezika utiče na svakodnevni život, saradnju sa ljudima, proširuje vidike i otvara nove mogućnosti. Ove činjenice su rezultirale velikom broju škola za učenje jezika u Novom Sadu. Ponuda je raznovrsna od engleskog, nemačkog, turskog, francuskog, italijanskog, španskog jezika do onih koji se govore na Bliskom istoku i Aziji.

Istraživanja pokazuju da oni koji žele da savladaju strani jezik treba da počnu sa učenjem pre 10. godine života, ali ne dozvolite da vas ovo demorališe. Godine nisu nikakva prepreka, a uspeh zavisi isključivo od truda, discipline i motivacije.

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu pored Centra za jezike, postoje i Centar za mađarski jezik, Konfucijev institut (kineski jezik) i Institut King Seđong. Veliko interesovanje trenutno vlada za korejskim jezikom. Standardno veliki broj polaznika je i na kursevima mađarskog i kineskog jezika.

“U Centru za jezike najviše se uče engleski, zatim nemački, turski i španski, a prijave na ostale jezike variraju od semestra do semestra. Pre pandemije je bilo velikog interesovanja i za italijanski, grčki i holandski.”

Na pitanje da li su kursevi starosno ograničeni iz Centra za jezike kažu:

– Što se tiče starosne granice polaznika, nemamo u ponudi jedino kurseve za decu mlađeg uzrasta. Gornja starosna granica ne postoji, neretko na kursevima imamo i penzionere među polaznicima. Svim građanima su omogućeni razni popusti, do čak 40 odsto na osnovnu cenu kursa, a studentima je zagarantovan taj maksimalni popust. Kursevi se plaćaju na tri rate ako su jednosemestralni, a na četiri ako su dvosemestralni.

Neke škole u Novom Sadu specijalizovane su za učenje jednog stranog jezika, među njima je i centar za nemački jezik Germania Zentrum.

Foto: Germania Zentrum

– Naš najveći deo đaka ima želju da u budućnosti napusti zemlju i karijeru započne u inostranstvu, među njima su najbrojniji lekari i medicinsko osoblje što je uslovljeno trenutnom potražnjom. Za njih u našoj ponudi imamo specijalizovane kurseve.  Interesantno je da među polaznicima ima pekara, tesara i drugih zanatlija, ali i đaka koji su se odlučili da studiraju u inostranstvu nakon čega planiraju povratak u Srbiju – rekli su za naš portal iz centra za nemački jezik Germania Zentrum.

Najveća potražnja je za nemački i engleskim jezikom ali ih razlikuje starosna struktura učenika. Za nemački jezik se odlučuje starija populacija, dok je kod engleskog situacija obrnuta, a najveći broj polaznika su deca i omladina.

Autor: Mirjana Mažić

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vuk Jeličić
20/01/2021 15:31

Ja učim Tajlandski.