Претрага
Претрага
Close this search box.

Otkrivena najveća istorijska misterija: Drevni egipatski izgubljeni grad Herakleion pronađen je pod vodom i istražen nakon 1.200 godina (VIDEO)

Foto: astronomy.cuocsongso24h.com

Priča o izgubljenom gradu Atlantidi je do sada, u najmanju ruku, kultna. Čak iako sami niste teoretičar zavere, verovatno već znate za to i šta to podrazumeva.

Ali problem sa ovim je što se čini da je to jedan od jedinih izgubljenih gradova koji su poznati široj javnosti. Moramo da se fokusiramo naše kolektivno znanje kako bismo mogli da obrazujemo veći broj ljudi o svakom drugom izgubljenom gradu.

Jedan od njih je legendarni Herakleion.

Foto: astronomy.cuocsongso24h.com

Prvobitno drevni egipatski grad u blizini Kanopskog ušća Nila, oko 20 milja severoistočno od Aleksandrije, Herakleion je bio daleko jedan od najlepših gradova svog vremena.

Bilo je izuzetno bogat, a svi u Herakleionu su imali sve što su poželeli. Međutim, prema narodnim pričama, potonuo je duboko u more do te mere da niko nije očekivao da će ponovo izroniti.

Foto: astronomy.cuocsongso24h.com

Prvi koji je pomenuo Herakleion bio je legendarni istoričar iz 5. veka pre nove ere, Herodot, pre oko 1500 godina. On piše o tome, pominjući i Helenu od Troje i njenog ljubavnika Parisa.

Pošto je Herakleion bio izuzetno lepo mesto, oni bi zajedno trčali do njega i kupali se okolo sa malim ptičicama koje su tu bile – zabeležio je Herodot u nekim od svojih spisa.

Prvobitno ga je 2001. godine otkrila grupa arheologa na čelu sa Frankom Godiom.Tražili su Napoleonove ratne brodove iz bitke na Nilu 1798. godine, tako da u najmanju ruku nisu očekivali da će doći do ovog otkrića, prenosi portal Mystery Sightings.

nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti