Otkrivena skulptura “Čovek jelen” u Limanskom parku. Donacija kao znak poštovanja prema srpsko-švajcarskom prijateljstvu (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U Limanskom parku svečano je otkrivena skulptura “Čovek jelen”, delo uglednog evropskog vajara Nikole Zarića. Skulptura je donacija Fondacije “Mali princ” gradu Novom Sadu. Otkrivanju je prisustvovao član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i ambasador Švajcarske Nj.E. Ursom Šmidom. Skulpturu je otkrio otac preminulog umetnika

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Fondacija svoju delatnost vezuje za Novi Sad, a osnivači su Aleksandra Veđeci Boškov i suprug Antonio Veđeci, građani Ženeve. Svake godine dodeljuju nagrade najboljim studentima Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Nikola Zarić, svoj vek posvetio je čoveku i prirodi. “Čovek jelen” je samo jedno od njegovih reprezentativnih dela, a on je umeo da spoji ono poetsko u oba sveta i da hrabro i maštovito ispriča taj doživljaj pretvarajući ga u skulpture. Umetnost poseduje moć – rekla je Aleksandra Veđeci Boškov.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Ponosni smo što Novi Sad nakon uspešno realizovane godine Evropske prestonice kulture nastavlja da neguje međunarodnu kulturnu saradnju i ovim umetničkim projektom jača i produbljuje prijateljske odnose između Švajcarske i Srbije. Limanski park je od danas bogatiji za jedno izuzetno umetničko delo, skulpturu “Čovek jelen”. Ona na simboličan način predstavlja mesto susreta čoveka i prirode povezujući urbani deo grada sa prirodom. Zahvaljujem Fondaciji „Mali princ” koja je prepoznala značaj Novog Sada na evropskoj kulturnoj mapi i što je našem gradu donirala ovo umetničko delo- rekao je Dalibor Rožić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Velika mi je čast što sam danas ovde u Novom Sadu, kao ambasador Švajcarske u Srbiji. Nikola Zarić renomiran je švajcasko srpski vajar. Svoje prve godine proveo je u Novom Sadu, i sasvim je primereno da jedna od njegovih skulptura bude postavljena ovde- reči su ambasadora Švajcarske Nj.E. Ursom Šmidom.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Srbin
29.04.2023 13:54

Katastrofa na sta vam ovo lici. Bolje da ste stavili covek majmun. Ocigledno da niste postali od jelena

Povezane vesti