Otkrivena spomen-ploča Ignjatu Pavlasu u Novom Sadu

       

Član Gradskog veća za upravu i propise Milan Đurić prisustvovao je otkrivanju spomen-ploče Ignjatu Pavlasu, advokatu, kulturnom i nacionalnom posleniku, starešini Sokola, znamenitom Novosađaninu koji je dao veliki doprinos prilikom oslobođenja grada i organizovanja Velike narodne skupštine u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine.

Spomen-ploča je rad akademskog vajara Luke Kulića i postavljena je na kući u kojoj je Ignjat Pavlas živeo, u Železničkoj ulici br. 10 u Novom Sadu. Kuća je nedavno adaptirana u ugostiteljski objekat “Macchiato House”, a na inicijativu vlasnika Željka Krkljuša izradu ploče su finansirali “Macchiato House” i Advokatska komora Vojvodine.

“Čast mi je i zadovoljstvo da u ime Grada Novog Sada prisustvujem otkrivanju spomen-ploče Ignjatu Pavlasu. Ovaj istaknuti Novosađanin, doktor pravnih nauka, bio je između ostalog i starešina Sokolskog društva i za vreme njegovog manadata sagrađen je i Sokolski dom u kom se danas nalazi Pozorište mladih. Takođe je bio i osnivač prvog Planinarskog društva Vojvodine, advokat, jedan od osnivača Advokatske komore Vojdvodine i učesnik Velike narodne skupštine kada je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Nažalost, Ignjat Pavlas bio je jedan od mnogih Novosađana koji su na surov način izgubili život u Novosadskoj raciji. Postavljanjem ove spomen-ploče odajemo počast velikom rodoljubu, čoveku koji je to zaslužio velikim delima, a na nama je da cenimo tekovine koje nam je postavio i da zajednički radimo na promociji najviših ljudskih vrednosti”, rekao je Milan Đurić.

Vlasnik ugostiteljskog objekta “Macchiato House” Željko Krkljuš je podsetio da je Ignjat Pavlas bio veliki čovek i humanista.

“Drago mi je što sam sa svojom porodicom imao mogućnost da podizanjem ove spomen–ploče otrgnem od zaborava ljudsku veličinu kao što je bio Ignjat Pavlas”, rekao je Željko Krkljuš.

Advokat Srđan Dobrosavljev iz Advokatske komore Vojvodine je naglasio da je velika čast pripadati profesiji za čiji ugled je, između ostalih, veoma zaslužan i Ignjat Pavlas koji je svojim radom, posvećenošću i delima doprineo tome da advokatura bude visoko cenjena na ovim prostorima.

Autor: nsuzivo.rs

1
Komentari:

1 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
1 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Miro

Da g. Milane, jedan od najzasluznih clanova koji su sagradili Sokolski dom u kojem se i danas nalazi Sokolsko društvo