Otvaranje izložbe Olega Kulika u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

       

Otvaranje izložbe “Merry-go-round” Olega Kulika, jednog od ključnih umetnika savremene umetničke scene Rusije, ali i šire održaće se u sredu, 24. aprila, u 19 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37.

“Kada sam došao u Moskvu, napravio sam staklene skulpture − prozirne figurativne stvari − i nikome se nisu sviđale… Zatim sam postao izvođač/performer, napravio ogroman skandal sa čovekom koji ulazi u ulogu psa, dobio priliku u Deitch projektu, a nakon toga osetio sam slobodu da nastavim kao umetnik.” (Oleg Kulik)

Muzej savremene umetnosti Vojvodine ima veliku čast da u okviru svog izlagačkog programa predstavi samostalnu izložbu Olega Kulika, jednog od ključnih umetnika savremene umetničke scene Rusije, ali i šire. Prvi put u Srbiji umetnički opus ovog autora prikazuje se u vidu samostalne, retrospektivne izložbe, dok je 2017. godine u okviru međunarodne izložbe “MIG21” u MSUV izveo premijerno performans “Fontana”.

Na izložbi u MSUV biće predstavljene njegove antologijske akcije iz 1990-ih i čuveni
amblematski performansi iz serije Besni pas, Grizem Ameriku, Amerika me grize, foto-kolaži iz 2000-ih, kao i novi koncept realizovan kroz Master class – performance u kojem su pozvani da učestvuju studenti vajarstva i ostali zainteresovani za saradnju sa autorom.

Oleg Kulik je rođen 1961. godine u Kijevu i smatra se jednim od osnivača akcionizma u postsovjetskoj Rusiji. Kroz svoj rad istražuje odnos politike i moći, emocionalne i fizičke aspekte odnosa između ljudi i životinja, normalnosti i devijacije, kiča i umetnosti.
Diplomirao je na Kraljevskoj umetničkoj školi 1979. godine. Karijeru je počeo kao kustos u
galeriji Regina u Moskvi, gde su njegove nekonvencionalne izložbe i pristupi odmah privukli
pažnju javnosti. Od 2000-ih godina, pretežno se bavi tehnikama kao što su foto-kolaž, vajarske instalacije, pikturalna umetnost i performans. Učestvovao je na mnogim međunarodnim projektima i bijenalima, uključujući i Venecijansko bijenale, kao i festival Manifesta, a njegova dela se čuvaju u kolekcijama širom sveta u nekim od najznačajnijih muzeja, kao što su Tate Modern, Pompidou, JRT i drugim.

Dobitnik je stipendije Fondacije Pollock-Krasner (1990) i stipendije Berlinskog senata (1995). Osim brojnih međunarodnih nagrada, Kulik je nagrađen i medaljom Zaslužni (The Worthy) od strane Ruske akademije umetnosti. Živi i radi u Moskvi.

Izložba se realizuje u okviru međunarodnog projekta Risk change (Rizikuj promene),
podržanog od strane programa Evropske Unije “Kreativna Evropa”.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments