Otvaranje izložbe “Živojin Pavlović, crteži i slike” u KS Svilara

       

Izložba “Živojin Pavlović, crteži i slike” biće otvorena u Kulturnoj stanici Svilara 14. marta u 19 časova. Tom prilikom biće održano i predavanje o likovnom stvaralaštvu koji će održati autoka izložbe dr Zoja Bojić.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 17. marta, radno vreme KS Svilare nakon otvaranja je od 10 do 19 časova.

U okviru naučnog skupa posvećenog radu reditelja i pisca Živojina Žike Pavlovića (1933—1998) Institut za književnost i umetnost priredio je manju izložbu likovnih radova (u reprodukciji) ovog umetnika koji je ostavio ogromni trag u istoriji jugoslovenskog i srpskog filma i značajan trag u istoriji književnosti.

Njegov rad u tim oblastima takođe je obiman, pošto je snimio 15 filmova objavio 32 knjige. Pavlović je po obrazovanju bio slikar (pohađao je Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu) što se nesumnjivo ogleda u njegovom filmskom ali i književnom radu. Međutim, njegov likovni opus je relativno slabije poznat širokoj publici pošto je za njegovog života deo tog opusa, prema izboru samog umetnika i u skladu sa profilom publikacija, bio prevashodno objavljen kao zbir ilustracija uz neka od književnih dela. Ovom prilikom prvi put se izlažu mnoga Pavlovićeva dela i Institut za književnost i umetnost u Beogradu kao i autor izložbe i kataloga dr Zoja Bojić žele da umetnikovoj porodici izraze duboku zahvalnost za svaku vrstu saradnje na ovom projektu.

Nakon izložbe u Beogradu, koja je održana u Biblioteci “Milutin Bojić”, i novosadska publika moći će da uživa u likovnom stvaralaštvu našeg velikog umetnika. Studentski kulturni centar takođe želi da se zahvali porodici Živojina Pavlovića, dr Zoji Bojić i Institutu za književnost i umetnost u Beogradu što su omogućili održavanje ovog programa u Novom Sadu.

Dr Zoja Bojić, viši naučni saradnik u Institutu za književnost i umetnost, diplomirala je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, juna 1985. Doktorirala je na Australijskom nacionalnom univerzitetu (ANU) septembra 2005. na temi Émigré artists of Slav cultural heritage working in Australia in the 20th century.

Od 2005. dr Zoja Bojić je predavala na dva australijska univerziteta, Univerzitetu Novog Južnog Velsa u Sidneju na osnovnim i postdiplomskim studijama (“Doživljavanje i razumevanje umetničkog dela” i “Umetničke izložbe”) i na Australijskom nacionalnom univerzitetu u Kanberi (ANU) 2009-1012 (“Umetnost i arhitektura antičke Grčke”, “Umetnost i arhitektura antičkog Rima”, “Izložbe: teorija i praksa” i “Slikari modernog života” na osnovnim i postdiplomskim studijama, kao i “Uvod u istoriju umetnosti” i “Uvod u modernu umetnost” na osnovnim studijama).

Bila je šef grupe predavača (Convenor) na postdiplomskim
studijama i mentor i ocenjivač većeg broja teza. Autor je 12 naučnih monografija i većeg broja naučnih radova. Učestvovala je u radu dvadesetak međunarodnih naučnih konferencija u Australiji, Srbiji, Iranu, Indiji, Britaniji, Francuskoj i drugim zemljama. Bila je recenzent za više naučnih publikacija.

U Australiji je radila i kao publicista, objavljivala umetničke kritike (stalni likovni kritičar The Sydney Bulletin 1997–2001 i The Canberra Times 2003-2005) i radove u uglednim stručnim publikacijama. Takođe je organizovala izložbe (u Australijskom muzeju, Umetničkoj galeriji Novog Južnog Velsa i Muzeju savremene umetnosti, svi u Sidneju) u saradnji sa australijskim ustanovama Australia Council for the Arts, Carnivale NSW i NAVA. Autor je ili ko-autor većeg broja kataloga umetničkih izložbi.

U periodu od 1980. do 1993. živela je u Indiji gde je na Univerzitetu u Delhiju, Nju Delhi, radila kao predavač iz istorije umetnosti (Vizantijska umetnost, Srednjovekovna umetnost, Umetnost renesanse, Ruska umetnost) u okviru programa Zavoda za međunarodnu naučnu razmenu u Beogradu i Univerziteta u Delhiju. Bila je član uredništva naučnog časopisa Indian Journal for Slavonic and Finno-Ugrian Studies koji je izdavao ovaj univerzitet.

Član je Društva za antičke studije Srbije, Srpskog komiteta za Vizantologiju, Art Association of Australia and New Zealand (AAANZ), ULUPUDSa (gde je od 2016. predsednik Sekcije za kritiku, istoriju i teoriju umetnosti), International Council of Museums (ICOM) i Media, Entertainment and Arts Alliance (MEAA). Bila je predsednik i član žirija za više umetničkih nagrada.

Dobitnik je nagrade “Nikola Milošević” za monografiju Antički istoriografi umetnosti i Kalistrat, o skulpturi, objavljenu 2017. godine, nagrade ULUPUDSa za monografiju Plinije Stariji i za delo O umetnosti za najbolju knjigu iz oblasti istorije umetnosti 2011/2012. Takođe je dobitnik tri godišnje nagrade ULUPUDSa za izuzetne aktivnosti (2009, 2012, 2013.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: