Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Danas je otvoren 18. Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi” na Novosadskom sajmu koji će trajati danas i sutra. Okupio se veliki broj obrazovnih ustanova koje će pomoći i usmeriti sve one koji se pitaju kuda dalje u karijeri.

Otvaranju su prisustvovali direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković kao i članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić, a oni su se ovom prilikom obratili prisutnima:

– Već 18 godina ova manifestacija okuplja obrazovne ustanove i institucije. Odluka o školovanju jedna je od najvažnijih u životu, ali nekada je nije lako doneti. Mogućnost susreta sa predstavnicima obrazovnih ustanova ima veliki značaj za sve one koji se suočavaju sa tom velikom prekretnicom. Grad Novi Sad to prepoznaje i kontinuirano podržava ovu sajamsku manifestaciju. Ove godine iz budžeta Grada Novog Sada izdvojeno je milion dinara za predstavljanje srednjih škola sa teritorije Novog Sada i sigurna sam da će naši maturanti iskoristiti priliku da se na jednom mestu informišu o programu i radu škola. Naš cilj je da mladi ostanu da radi i žive u Novom Sadu i aktivno radimo na tome da obrazovanje bude stub naše zemlje. Za tu oblast iz budžeta grada izvajamo čak 7 milijardi dinara kako bismo proširili kapacitete i napravili optimalne uslove za novosadske učenike – rekla je Dina Vučinić, članica Gradskog veća za obrazovanje.

Foto: nsuzivo.rs

– U godini jubileja kada Novosadski sajam sa ponosom obeležava vek postojanja, veliko je zadvoljstvo biti deo sinergije između republičkih i pokrajinskih kao i gradskih institucija. Takođe, što ova sinergija prerasta u nešto mnogo veće. Hala “Master” će biti u naredna dva dana biti stecište znanja, jer “Putokazi” donose najkompletniju ponudu gotovo celog obrazovnog sistema. Ove godine ima oko 40 obrazovnih institucija, koje nude više od 500 obrazovnih profila, srednjih i visokih škola, kao i fakulteta. Sajam obrazovanja kao događaj je od nacionalnog značaja, potvrđuje učešće Ministarstva odbrane, prosvete, kao i Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i Grada Novog Sada. Hvala što nas podržavate u svemu ovome! – istakao je Slobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma.

Foto: nsuzivo.rs

Prisutnima se takođe obratio i prof. Zoran Milošević, Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost, Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske  gospodin dr Željko Budimir, kao i ministar prosvete Branko Ružić koji je ovom prilikom istakao:

– Puno mi je srce da i ove godine imam tu čast i privilegiju da ovde prisustvujem i otvorim ovaj sajam. Ono što, pre svega, ovaj sajam predstvalja, jeste mesto sinergije obrazovnog sistema, ustanova i naravno njihovih ponuda. Posetioci sajma koji u narednih nekoliko danas budu došli i obišli štandove naših škola i fakulteta uveriće se da je obrazovni sistem u Srbiji veoma raznovrstan i dostupan, što jeste deo naše strategije obrazovanja do 2030. godine. Ono što bih naročito ovde u Novom Sadu naglasio jeste da je naš obrazovni sistem jedinstven po načinu na koji obezbeđuje ostvarivanje prava obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina. Podsetiću da od predškolskog do visokog obrazovanja nastavu u školama u Srbiji odvija se na čak 8 jezika nacionalnih manjina. Obrazovni sistem u Srbiji nudi lepezu mogućnosti koje su učenicima na raspolaganju u pogledu obrazovanja, raznolikost se najviše primeti u srednjem obrazovanju, a već u gimnazijskom obrazovanju je dostupan veliki broj smerova. U našim gimnazijama se realizuje nastava na čak 5 jezika, a imamo i specijalne gimnazije za one veoma nadarene učenike. Takođe, dualno obrazovanje postepeno uvodimo, a ono je veoma kvalitetno jer obezbeđuje velike mogućnosti na tržištu rada.  – rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Foto: nsuzivo.rs

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments