Međunarodni sajam knjiga i 23. Međunarodna izložba umetnosti „Art Ekspo“ održava se  od 7. do 12. marta na Novosadskom sajmu. Paralelno uz ove dve manifestacije održava se i sajam obrazovanja “Putokazi”.

Kao Grad u fokusu predstaviće se Pečuj, Evropska prestonica kulture 2010. godine.

Prema rečima organizatora, za posetioce su atraktivni novi segmenti i izlagači, druženje sa piscima svakog dana od 17 časova, premijerna izdanja i brojne promocije.

Deo sajamskog programa biće i u centru Novog Sada. Novosađani će moći da šetaju gradom sa piscima, da obiđu kuće u kojima su stanovali poznati književnici, kao i da se fotografišu kod Instagram okvira koji je postavljen ispred Gradske kuće na Trgu slobode.

Popusti na knjige biće i do 70 odsto, a dodatna sniženja  najavljena su za 8. mart – Dan žena. Posetioce očekuje i poklon – igra. Izvlačenje nagrada biće organizovano svakodnevno, a najsrećniji dobiće knjige.

Tokom Sajma knjiga biće obeleženo i nekoliko jubileja – u okviru Dana Laze Kostića 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog i 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, dok Pčelica izdavaštvo obeležava 120 godina od rođenja Desanke Maksimović.

Na “Danima Laze Kostića”  predstaviće se poznati autori i njihova dela i dobitnici najznačajnijih književnih priznanja u Srbiji – Vitalove, Nagrade “Todor Manojlović” i Stanislav Lem.

Posetioce očekuje i Fejsbuk pesnički festival i Festival ilustracije knjige “BukIl Fest” koje organizuju Banatski kulturni centar, Dani biblioteka i bibliotekara sa akreditovanim seminarima. Salon knjiga promoviše i izdavaštvo na jezicima nacionalnih zajednica, a na sajmu će se prezentovati Fondacija Novi Sad 2021, Novosadska književna scena i Proza Fest,.

Najmlađima je namenjen muzičko plesni teatar – hor Iskrice, master kurs za učenike novosadskih osnovnih škola “Ljubav se piše ćirilicom” umetnice Olgice Stefanović i promocija fantastičnog romana za decu “Alisinim tragom”.

 

Na današnjem otvaranju manifestacije „Art Ekspo“ uručena je nagrada „Laza Kostić“, a na taj način zvanično su počeli i „Dani Laze Kostića“. Priznanje ’’Laza Kostić’’ dodeljeno je Slobodanu Vladušiću za knjigu ”Književnost i komentari” objavljenu u izdanju ”Službenog glasnika Beograd”.

Pored glavne nagrade uručeno je i priznanje za izdavački poduhvat i to novosadskom ”Platoneumu” za ediciju ”Kulturna baština u Srbiji”. Specijalne nagrade pripale su Andrićevom institutu, Andrićgradu za celokupnu izdavačku delatnost, nagradu za objavljivanje dvotomnog dela ”Teorija komunikativnog delovanja” Jirgena Habermasa dobila je ”Akademska knjiga”, a nagrađen je i ”Službeni glasnik Beograd” za ”Istoriju beogradskih svetinja” Zorana M. Jovanovića.

Vule Ružić dobio je priznanje u novoustanovljenoj kategoriji za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu za ”Roman bez ormana” koji je objavio ”Službeni glasnik Beograd”, a takođe novoustanovljeno priznanje Novosadskog sajma, za najbolje prozno ostvarenje koje spaja tradiciju i modernost, uručeno je Milošu Latinoviću za roman ”Četiri ludila” u izdanju ”Vulkana”

Radno vreme sajma je od 10 do 19 časova, a ulaz je besplatan.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments