Претрага
Претрага
Close this search box.

OTVOREN MEĐUNARODNI SAJAM OBRAZOVANJA “PUTOKAZI” Ponuda bogata, preko 500 obrazovnih profila- Gradonačelnik Đurić: Ovo je važna smotra vrednosti, poleta i snage (FOTO GALERIJA)

Foto: nsuzivo.rs

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je svečanom otvaranju Međunarodnog sajma obrazovanja „Putokazi”, koji se održava po 19. put, a namenjen je učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola i okuplja institucije koje predstavljaju više od 500 obrazovnih profila. Jedan od osnovnih ciljeva ove manifestacije jeste da predstavi sveobuhvatnu ponudu srednjeg, višeg i visokog školstva u Srbiji, ali i iz inostranstva.

-Ono što sa sigurnošću možemo reći o obrazovanju u Srbiji jeste da je dostupno svakom detetu, da nudi lepezu izbora za mlade. U naredna tri dana na ovom sajmu i štandu Ministarstva prosvete, predstavićemo raznolikost i mogućnosti koje nude ustanove obrazovanja. Posetioci će imati priliku da vide na koji način se radi sa decom u školama i predškolskim ustanovama. Danas smo u Novom Sadu, Vojvodini, u kojoj je više nego u celoj Srbiji vidljiva još jedna posebna značajna vrednost našeg obrazovnog sistema, a to je obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina. Na ovaj segment našeg obrazovnog sistema smo veoma ponosni, jer on obezbeđuje za nacionalne manjine ono što nijedna zemlja ne obezbeđuje za svoje građane. Preko 38.000 učenika naše zemlje koristi svoje ustavno pravo, da se obrazuje na svom jeziku. Podsetiću da se nastava na jeziku nacionalnih manjina realizuje na dva načina. Fokus Ministarstva jeste da se školama ojača njihova vaspitna uloga, da oni uz porodicu budu ključni momenat i oslonac za mlade. Istakla bih da briga o mladima, nije isključivo nadležnost Ministarstva prosvete. Pravo i obavezu da se bavimo decom, mladima i njihovim obrazovanjem, imamo svi- rekla je prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Foto: nsuzivo.rs

Prvi čovek Grada naglasio je da iz godine u godinu ovaj događaj prerasta u važno mesto susreta vrednih mladih ljudi.

-Grad Novi Sad je omogućio učešće svih srednjih škola sa teritorije Novog Sada na Sajmu, kako bi se učenici završnih godina upoznali sa obrazovnim profilima u ponudi. Svi okupljeni učesnici vaspitno-obrazovnog procesa nesumnjivo prepoznaju putokaze savremenog doba u kojem sve ekonomije sveta, ulažu u znanje. Želim da istaknem da podaci iz prethodnih godina pokazuju da je naš grad mesto koje po brojnim parametrima ima tendenciju rasta, da u njega najviše dolaze mladi da bi studirali, pronašli posao ili zasnovali porodicu. U cilju unapređenja uslova u predškolskom i školskom sistemu, Grad Novi Sad je u 2024. godine izdvojio iznos od 8,2 milijarde dinara. Ako znamo da u 2012. godini ovaj iznos bio nešto veći od dve milijarde dinara, jasno vidimo značaj Novog Sada upravo na obrazovanju- naglasio je Đurić.

Podsetio je da je u periodu od 2012. do 2024. godine izgrađeno osam novih predškolskih ustanova, dok je 17 objekata rekonstruisano. Takođe, napreduje izgradnja osnovne škole na Jugovićevu, kao i izgradnja potpuno novog objekta osnovne škole “Miloš Crnjanski”.

-U saradnji sa Pokrajinom u toku je izgradnja fiskulturne sale na gimnaziji “Laza Kostić”, kao i izgradnja sale u osnovnoj školi “Desanka Maksimović” u Futogu. Grad i u ovoj godini finansira nabavku besplatnih udžbenika za učenike prvih razreda, tradicionalno dodeljujemo Vidovdanske nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za izuzetne rezultate, šaljemo najbolje osnovce na putovanje na Krf. Pored rekordnih ulaganja u obrazovanje, aktivne su i mere politike u oblasti zapošljavanja koje grad sprovodi.

M.L.

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Sonja
21.03.2024 16:05

Nadam se da su uklonili nacističke knjige od Hitlera i Nedića kao i na ulazu onog sa ikonama sa blagoslovom.
Nikad lošiji sajam knjiga, sve isto snìzeno po 100-200 dinara. Sramota za Sajam.

Gost
Manojlo
21.03.2024 18:08
Odgovori  Sonja

Sajam crkve i razonode a ne knjiga. Sramota za Hitlerovu knjigu.

Povezane vesti