Otvoren Međunarodni sajam knjiga na Novosadskom sajmu – Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić poručio: Knjiga se u gradu koji je bio Evropska prestonica kulture ne zatvara

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Međunarodni sajam knjiga i Izložba umetnosti “Art Expo” danas je svečano otvoren na Novosadskom sajmu koji obeležava vek postojanja. Manifestacija će okupiti izlagače iz oblasti književnosti i broje izdavače iz Srbije i regiona, kao i izdavače sa delima na jezicima nacionalnih zajednica. Posetioce očekuju „Dani Laze Kostića“, premijerna izdanja, brojne promocije, atraktivni programi, poklon-igre za posetioce, izložbe i festivali

Foto: nsuzivo.rs/Pavle pejić

Na svečanom otvaranju pored Milana Đurića, gradonačelnika Novog Sada, prisustvovali su Slobodan Cvetković, direktor Sajma i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević.

Đurić: Novi Sad koji je nosio tako veliku i značajnu titulu možemo samo da ispisujemo i otvaramo stranice novih

– Ponosan sam što opet na jednom mestu imamo pisce, kritičare, izdavače i publiku.  Napomenuo bih da imamo ove godine Novosadski sajam slavi svoj jubilej, 100 godina postojanja, i svi sajmovi koji se budu održavali ove godine će biti značajni. Svečana akademija nas očekuje 30. marta i onda peti mesec ono od čega sajam najviše puni budžet- naveo je prvi čovek Novog Sada.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle pejić

Gradonačelnik Novog Sada istakao je se knjige u gradu koji je do prošle godine bio Evropska prestonica kulture ne zatvara. U Novom Sadu koji je nosio tako veliku i značajnu titulu možemo samo da ispisujemo i otvaramo stranice novih.

– Proslavom i obeležavanjem titule Evropske prestonice kulture podignut na lestvicu. Cilj nam je da se zadržimo na toj lestvici i važno nam je da ulažemo u kulturu to je od izuzetnog značaja i za Grad Novi Sad i državu. To je tačka koja zbližava ljude, briše granice i ostaje kao motor koji pokreće dalje naše celokupno društvo – rekao je Đurić.

Gradonačelnik je pozvao sve sugrađane na Sajam obrazovanja koji će biti održan u četvrtak i napomenuo da će ove godine na Sajmu zapošljavanja jedan od izlagača biti Kontinental. Na sajmu će biti prisutno više od 200 izlagača iz šest zemalja sa više od 140 programskih sadržaja.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle pejić

Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, ističe da je sekretarijat ove godine uvećao finansijska sredstva, kao podsticaj ne samo izdavačima već i podršku sajmu.

– Uveli smo nove konkurse koji se odnose na vojvođanske izdavače, u pitanju je otkup publikacija i knjiga u iznosu od 20 miliona dinara. Udvostručili smo naš konkurs za finansiranje kad je u pitanju oblast izdavaštva od prošle godine i ove godine je 40 miliona. Ono što smo dodatno uveli kao finansijsku pomoć jeste iznos od 3 miliona dinara za sve izdavače i izlagače koji učestvuju na sajmovima – kaže je Milošević.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle pejić

Direktor Novosadskog sajma Cvetković zahvalio se Pokrajinskoj sekretarijatu i Gradu Novom Sadu na podršci i naglasio da ove godine očekuje više izlagača i posetioca. Direktor je podsetio sve građane da je ulaz besplatan.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle pejić

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti