FOTO: FOTO/MUZEJ NT

Direktorka Muzeja Nikole Tesle, Ivona Jevtić, juče je svečano otvorila izložbu Muzeja Nikole Tesle „Nikola Tesla – Genije savremenog elektriciteta“ u Saragosi.

Otvaranju izložbe prethodila je konferencija za štampu na kojoj je prisustvovao veliki broj predstavnika medija. Tom prilikom se direktorka obratila prisutnima istakavši da je blago koje čuva Muzej Nikole Tesle od izuzetnog značaja i da je važno negovati međunarodnu saradnju.

– Nakon izuzetno uspešnih izložbi u Cosmo Caixa muzeju u Barseloni, i Caixa Forumu u Madridu, Muzej Nikole Tesle nastavlja saradnju sa Caixa fondacijom izložbom u Saragosi. Izložba je rezultat vrlo intenzivne i profesionalne dugogodišnje saradnje između Muzeja Nikole Tesle i Cosmo Caixa fondacije. Muzeju iz Srbije pripala je velika čast da predstavi deo bogate Tesline zaostavštine koja je ujedno i deo kulturne baštine Srbije, po treći put u ovoj državi. Izložba o Nikoli Tesli je treća u nizu koja je organizovana sa ovom fondacijom i očekuje se vrlo velika posećenost. Izložbe Muzeja Nikole Tesle u ovoj državi je prošle godine videlo preko 240.000 ljudi pa verujemo da je ime srpskog velikana Nikole Tesle odjeknulo po mnogim gradovima Španije – rekla je Jevtić.

FOTO: FOTO/MUZEJ NT

Kako je istakla, kroz veliki broj eksponata, radnih modela i impozantnu scenografiju, priča o jednom od najznačajnijih umova civilizacije biće predstavljena u Caixa Forumu u Saragosi od 9. februara do 11. juna 2023. godine.

– Iako je Muzej Nikole Tesle u Beogradu najposećeniji u Srbiji i nezaobilazna destinacija većine inostranih turista, prilika da se prikaže blago naše nacije i van granica Srbije je od velike važnosti. Muzej koji baštini Teslinu zaostavštinu je muzej sa najvećim brojem međunarodnih izložbi i sa najrazvijenijom mrežom međunarodnih saradnika i poštovalaca. Rad ovog muzeja prepoznat je i na nacionalnom nivou pa je na inicijativu Ministarstva kulture Republike Srbije, tokom 2022. godine muzej organizovano tri izložbe van granica naše zemlje. Prošle godine ovaj muzej je i svečano obeležio 70 godina od osnivanja – rekla je ona.

Kako je navela, od prvog dana do danas, glavna mu je misija izučavanje i predstavljanje Teslinog života i dela, kao i obeležavanje značajnih datuma i godišnjica kako bi se čovečanstvo sećalo da je srpski naučnik izgradio temelje tehnološkog društva.

– Naš dug prema Tesli je veliki, najmanje što možemo je da se potrudimo da dostojno i neumorno radimo na izučavanju njegove zaostavštine i na promovisanju njegovog imena, čime ujedno promovišemo i našu srpsku naciju – istakla je Jevtić.

pink.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments