U Arhivu Vojvodine danas, 20. novembra u 12 časova, upriličeno je svečano otvaranje izložbe “Avantura na Balkanu 1915.-slike-uspomene-sećanja“, povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji 1918. godine.

Izložbu je otvorila pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

“Poznati srpski književnik Jakov Ignjatović je u svoje doba rekao, da se nada da će doći doba kada će se potomci sećati svojih učeitelja i čuvaće spomen njihov kao skupoceni amanet“, rekla je danas u Arhivu Vojvodine, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević otvarajući izložbu.

Među takve, zaslužne Srbe spada i Mihajlo Pupin, podsetila je sekretar Milošević i dodala da je on ostao vezan za otadzbinu svojih predaka i za narod iz kog je ponikao.

Ova izložba je i priča, kako kaže Dragana Milošević, o dr Daglasu Doltu, koji je ostavio jedinstveno svedočanstvo vremena. Reč je o 1915. godini, i ukrcavanju na prekookeanski brod i put ka Srbiji, u punom jeku Velikog rata. Tada je, 24 mladih ljudi, na poziv prof. dr Mihajla Pupina napustilo prestižan Kolumbijski fakultet kako bi pomogli unesrećenim Srbima, rizikujući spostvene živote. Ona je istakla da je ovo priča o velikim i plemenitim ljudima u ratnim i teškim vremenima, svedočanstvo jednog vremena, koje smo dužni da pamtimo i kao takvo, sačuvamo u sećanjima.

“Zbog svega toga, dužna sam da vam u ime Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata čestitam na odlično organizovanoj postavci“, rekla je Miloševićeva i dodala da posebno čestita autorki Ljiljani Dožić, što je ovakvom aktivnošću uvezala još jedan divan događaj, koji je u vezi sa obeležavanjem stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata i isto toliko od prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.

Direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović je rekao da je zahvaljujući postojanju višemilionske zbirke dokumenata koje pohranjuje Arhiv, i zahvaljujući otkriću dokumenata i spisa iz 1915. godine od dr Daglasa Dolta nastala knjiga, kao njegov dnevnik, a danas i izložba posvećena ovim divnim, hrabrim i izvrsnim američkim momcima.

Prisutnima su se obratili i autorka izložbe Ljiljana Dožić i istoričar Saša Adamović, a svečanost su uveličali učenici –članovi hora Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj“.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments