Foto: nsuzivo.rs / Nikola Bilić

U prisustvu predstavnika državnog vrha i diplomatije, u Novom Sadu je otvorena fabrika kompanije Continental Automotiv Srbija. Nemačka kompanija jedan je od svetskih lidera u auto-industriji, a planira da investira u proizvodnju automobilske elektronike u Novom Sadu 140 miliona evra i da zaposli najmanje 500 radnika.

Događaju su, između ostalih, prisustvovali Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ambasador Nemačke Tomas Šib. Otvaranju ovog pogona prethodilo je osnivanje Naučno-istraživačkog centra te kompanije u Novom Sadu.

Foto: nsuzivo.rs / Nikola Bilić

– Novi Sad je dobio moćnu ”haj-tek” fabriku koja će mlade stručnjake zadržati u našem gradu. Nakon što je 600 domaćih inženjera već počelo da ostvaruje svoju karijeru u prestižnom “Kontinentalu”, ponosan sam što sam danas u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića imao čast da prisustvujem otvaranju pogona koji je prva faza celokupne investicije od 140 miliona evra i koji je smešten na 8000 kvadratnih metara proizvodnog i poslovnog prostora u Industrijskoj zoni Novi Sad, Sever 4. “Kontinental” u Novom Sadu važi za idealnog poslodavca koji daje visoku finansijsku kompenzaciju, uz odlične uslove rada i mogućnost kontinuiranog stručnog profilisanja. Naš cilj je da život svog naroda učinimo boljim, a ovo je jedan od puteva koji će nam to obezbediti. Naime, instalaciju prve opreme i početak proizvodnje očekujemo u drugom kvartalu 2021. godine. U drugoj fazi, u pravoj “grinfild” investiciji, čija se realizacija očekuje do kraja 2022.  “Kontinental” započinje radove na izgradnji nove fabrike kod Kaća. Planirano je da nova zgrada pogona ima više od 30 000 m2 proizvodnog i poslovnog prostora, a predviđeno je da posao nađe novih 500 radnika – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Foto: nsuzivo.rs / Nikola Bilić

– Danas kada sam video šta će sve da se pravi u ovoj fabrici, beskrajno sam ponosan na zemlju u kojoj živimo i na ljude koji rade u ”Kontinentalu”. Drago mi je što su doneli odluku da ulažu u Novi Sad i Srbiju i zahvalan sam našim mladim inženjerima koji su se pokazali u pravom svetlu. Razvojno–istraživački centar u Novom Sadu je visoko pozicioniran u njihovoj grupi, i sve to pokazuje koliko smo napredovali kao zemlja prethodnih godina. U Novom Sadu 35 godina nije bilo ni jedne fabrike, a ovo je vrhunac našeg uspeha u gradu u kojem će biti otvoren i prvi Institut za veštačku inteligenciju u aprilu ove godine. Spremni smo za inovativne tehnologije, a  Novi Sad se izborio da bude ispred svih drugih. Zahvaljujem se nemačkoj ambasadi na svoj podršci koju nam pruža. Samo na severu države smo zajedno otvorili mnogo fabrika, a nemačke fabrike donose veliki napredak za lokalne sredine i bez njihove pomoći ne bismo mogli da budemo ovako uspešni u ekonomiji. Zahvalan sam kancelarki Merkel koja nam je pomagala u najtežim trenucima i otvorila put za najbolju saradnju Nemačke i Srbije – istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: nsuzivo.rs / Nikola Bilić

Prema rečima direktora ”Kontinentala” za Srbiju Saše Ćoringe, u Razvojno-istraživačkom centru, koji je otvoren 7. marta 2018. godine, danas radi 600 visoko kvalifikovanih stručnjaka koji razvijaju najnaprednije sisteme.

– Čvrsto sam uveren da će i ova fabrika postaviti najviše standarde kada je reč o kvalitetu proizvoda i radnih uslova, a naši mladi, obrazovani ljudi imaće priliku da kreiraju trendove na svetskom tržištu – rekao je Ćoringa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zakeralo
08/03/2021 05:53

Sećate li se otvaranja Lir-a? Ne beše li isto ovako pompezno. A onda plate ko minimalci i naravno, odmah problem radne snage.
Naprednjaci misle da su usrečili narod omogućivši mu da radi za sitne novce