Nova kulturna stanica Svilara otvorena je juče 23. oktobra u Novom Sadu.

Ovom događaju su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, Nemanja Milenković, kao i otvaranju nove kulturne stanice Svilara.

Novootvorena kulturna stanica Svilara, na mestu nekadašnje fabrike za bojenje svile, predstavlja jedinstven, samoodrživ centar za društvene aktivnosti, kulturne sadržaje i kreativno izražavanje. Povodom otvaranja tog prostora upriličena je i izložba umetnice Gale Čaki, koja je okupila 14 slikara iz celog sveta, a pored izložbe publika će moći da vidi i instalacije austrijskog umetnika Gerharda Flekača koji na različite načine istražuje svilu.

“Danas obeležavamo 74 godine od oslobođenja Novog Sada od fašizma, od dana kada su nam naši preci izborili pravo na budućnost. Stvaranjem novih sadržaja pokazujemo da verujemo u budućnost i da imamo sposobnost da našoj deci omogućimo uslove za dalji razvoj”, naglasio je gradonačelnik Vučević i zahvalio se Vladi Republike Srbije, kao i građanima almaškog kraja i Podbare, bez čije podrške, kako je ocenio, ne bi bilo uspeha.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da će se Srbija u četvrtoj industrijskoj revoluciji predstaviti kao zemlja koja stvara.

“Ovaj koncept ima za cilj da prepozna i podrži umetničko i svako drugo stvaralaštvo, sa posebnim akcentom na promociji tog stvaralaštva u zemlji i svetu, sa ciljem promene imidža naše zemlje. Kreativci i inovatori su naš najveći izvozni potencijal i naša razvojna šansa za 21. vek”,  istakla je Ana Brnabić.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio da je postignut dogovor da se započne realizacija još jednog novog, važnog projekta. Reč je o adaptaciji objekta Radija Novi Sad i Studija M, u budući muzej 20. veka, kojim će upravljati Kulturni centar “Miloš Crnjanski” a sadržaj će osmisliti Fondacija, te će, posebno Studio M, biti mnogo zastupljeniji u kulturnom životu.

Budući kreativni distrikt Kineska sastojaće se od više objekata u kojima će biti smešteni ateljei, koncertni i izložbeni prostori, smeštaj za učesnike rezidencijalnih programa i slično.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments