Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na sajmu će sugrađani moći da se, iz prve ruke, upoznaju sa vozilima, a govoriće se o budućnosti ove industrije. Konferenciju prati veliki broj studenata Fakulteta tehničkih nauka, koji će u trajanju od dva dana rešavati zadatke koji su pred njih postavljeni. 

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Konferenciju u Masters centru, na Novosadskom sajmu, je svečano otvorio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

-Nije slučajno što se ovo dešava u Novom Sadu, posebno imajući u vidu kvalitet Fakulteta tehničkih nauka. Novi Sad je, nesporno, IT centar Srbije, ali i regiona. Ta zajednica vuče grad napred i svedoci smo četvrte industrijske revolucije- istakao je Vučević.

Gradonačelnik je istakao da će Grad do sredine sledeće godine imati 10 električnih autobusa, a da će tender biti u naredne dve nedelje.

-Oni će biti na najudarnijim autobuskim linijama i izgradićemo dve punionice za punjenje baterija- naglasio je.

Panelima, koji će se prvi dan održavati do 17 časova, prisustvuje veliki broj studenata; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na panelima, koji će se danas održavati do 17 časova, govoriće se o budućnosti elektromobilnosti u Srbiji, a predavanja će držati najeminentniji iz te oblasti. Na izložbenom delu Dana električnih vozila predstaviće se kompanije, kao što su MINI, Hjundai, Porše, ali i električni skuteri i bicikli na punjenje.

Đorđo Markiđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR Novi Sad, istakao je da je veoma važno učiti kako radi infrastruktura električnih vozila i da je veoma važno što je danas Novi Sad ima sajam o ovoj temi.

Na sajmu su kompanije predstavile svoje električne modele vozila; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ova tema je veoma važna za našu budućnost i budućnost naše dece. Najveći problem je infrastruktura, jer kao što imamo benzinske stanice treba da imamo i stanice za električna vozila- naveo je Markiđani.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
ACA B
09/09/2021 13:32

Čitao sam da može da se stave punjači na uličnu rasvetu tako da nisu potrebna neka ogromna ulaganja.

Ksena
11/09/2021 10:40
Reply to  ACA B

Mislim da nisi dobro pročitao. Tek se radi na tom resenju.