Претрага
Претрага
Close this search box.

OVA ITALIJANSKA PORODICA zaslužna je za proizvodnju PIĆA BOGOVA u kojima danas uživamo na Fruškoj gori, a današnji vlasnici i uzgajivači vinove loze nastavljaju ovu tradiciju (FOTO)

Foto: elements.envato.com

Poznato je da su obronci Fruške gore bogati vinarijama i vinogradima koje danas proizvode neka od svetski poznatih vina. Međutim, malo je poznato da je za razvoj ove vinske tradicije zaslužna jedna italijanska porodica.

Italijani su prepoznatljivi po izuzetnoj gastronomiji i ispijanju prvoklasnih vina, ipak, sticajem okolnosti, izgleda da ni Srbi nisu daleko od njih, s obzirom da su nam oni u amanet ostavili znanje i kulturu uzgajanja grožđa koja se održava i neguje i danas.

Foto: Pixabay

Novosadski vinski put predstavlja pravu riznicu vina i vinove loze, a na tom putu možete se upoznati sa istorijom novosadskih vinogradara, kao i raznih vinarija koje se nalaze u Ledincima, Rakovcu, Kovilju, Irigu i slično.

Tragom vlastelinske porodice Odeskalki

Zapadni deo Fruške gore, između Dunava na severu i granice sa Hrvatskom na zapadu je priznat vinogradarski kraj poznat i po tome što su se tu nalazili vinogradi i vinski podrumi italijanske vlastelinske porodice Odeskalki. Ova porodica došla je na prostore Fruške gore nakon odlaska Turaka sa prostora Srbije. Tragovi Odeskalkijevih vidljivi su i danas, bilo da se radi o pamćenju, tradiciji ili o materijalnim svedočanstvima njihovog sremskog vinskog iskustva.

Foto: TONS

Vlastelinstvo Odeskalkijevih je obuhvatalo gornjosremsku regiju sa centrom u Iloku i donjosremsku regiju sa centrom u Irigu. Grof Livije Odeskalki i njegovi potomci su u velikoj meri zaslužni za razvoj vinske tradicije Srema. Pisani izvori takođe ukazuju i da je zahvaljujući porodici Odeskalki 1826. godine osnovana prva vinarija u Erdeviku.

Foto: screesnshot/YT

Mnogi vinari će se pozvati na činjenicu da se savremeni vinogradi nalaze baš gde i oni Odeskalkijevih, a na pojedinim mestima biće i maestralno projektovanih i izgrađenih vinskih podruma, te vinska vila sa parkom u Bikić Dolu što sve zajedno nagoveštava nekadašnju lepotu i bogatstvo povlašćenog plemstva.

Na petom vinskom putu, koji su, iz Turističke organizacije Novog Sada, nazvali Tragom vlastelinske porodice Odeskalki, nalaze se sledeće vinarije: Vinarija Dudan (Susek), Tri međe i oblak i Vinarija „Gaston Wine“ (Neštin), Vinarija Trivanović, Vinarija Podrum Danguba i Vinarija Molovin (Šid), Vinarija Vinat, Vinarija Erdevik i Salaš – Vinarija Brestovački (Erdevik), Vinarija Ilić-Nijemčević (Bikić Do).

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Zvonimir Dudan je vlasnik Vinarije “Dudan” iz Suseka, a kako je istakao na svojim društvenim mrežama, vino nije “med i mleko”, već trud i rad čijim rezultatima ćemo se, najverovatnije, radovati.

Komad zemlje na kom se proteže njegovo imanje, do 1937. pripadalo je porodici Odeskalki. Gazda imanja uvek mora da bude spreman da uči nove stvari, a njegova ideja je takođe da poseta Vinariji “Dudan”, osim očekivanog sadržaja koje vinarije nude, bude i upoznavanje sa vrednostima obližnje Crkve Sv. Arhanđela ili neko drugo iznenađenje koje nudi susečka stvarnost, navode iz TONS-a.

Tamjanika, merlo, šardone…

Na padinama zapadne Fruške gore danas je sve više vinograda i odličnih vina koje se stvara iz nekoliko sortimenata grožđa: italijanski rizling, rajnski rizling, šardone, sovinjon beli, traminac, pino sivi, merlo, muskat hamburg, kaberne sovinjon, vranac, tamjanika, širaz, frankovka, pino crni, probus, marselan i dr.

Ukoliko ste i vi ljubitelji ovog pića bogova, kako ga mnogi nazivaju, duž glavnih novosadskih turističkih ruta nalaze se mnogobrojne vinoteke i prodavnice gde možete zatražiti savet u vezi sa odabirom, a zatim kupiti fruškogorska i vina drugih regiona.

M. Š.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti