OVAJ LEK POVLAČI SE IZ SRBIJE: Ima ga samo u ovom obliku, odavno zabranjen u EU, ako ga imate, NE KORISTITE GA VIŠE

Foto:Udruženje Inovija

Kao i na svim ostalim tržištima, i u Srbiji se u skladu sa preporukama Evropske agencije za lekove (EMA) očekuje povlačenje leka na bazi supstance folkodin, koji se koriste za lečenje neproduktivnog kašlja kod odraslih, saznaje Telegraf.rs u vrhu zdravstvenih vlasti.

U Srbiji je, kako nam objašnjava izvor u prometu samo jedan lek, i to u obliku tableta, i naši će uraditi sve što se radi i u Evropskoj uniji.

– Očekuje se da se ista takva regulatorna mera preduzme i od strane srpske Agencije za lekove, a ima toliko lekova koji že menjati folkodin. Pacijenti koji su ga pili nisu u riziku, a neće se to ni ostetiti na tržištu. Sve će se iskomunicirati i sa zdravstvenim radnicima, i sa opštom javnošću. Neće biti nikakvih propusta u koracima – kaže naš izvor.

U vezi sa folkodinom, EMA se oglasila još u decembru prošle godine. Tada je navedeno da sirup protiv kašlja sa folkodinom može izazvati tešku alergijsku reakciju, koja se u nekim slučajevima može završiti smrtnim ishodom.

Pošto nisu identifikovane efikasne mere za minimiziranje ovog rizika, u EU se ukidaju dozvole za promet lekova koji sadrže folkodin.

Komitet ove agencije na osnovu pregleda lekova koji sadrže folkodin, a koji se koriste za lečenje neproduktivnog (suvog) kašlja kod odraslih i dece, prvobitno je preporučio je da se povuku dozvole za stavljanje u promet ovih lekova u zemljama članicama Evropske unije. Stručnjaci navode da nije bilo mogućnosti da se utvrde efikasne mere za smanjenje rizika, niti da se uoči da su koristi od upotrebe veće od rizika, pa zato lekovi koji sadrže folkodin ne bi trebalo da budu dostupni ni u slobodnoj prodaji ni na lekarski recept.

Folkodin sadrži derivat morfina koji ima jako inhibitorno delovanje na refleks kašljanja. Sprečavanje kašlja je brzo i dugotrajno. EMA poziva zdravstvene radnike da razmotre alternative načine lečenja, a pacijentima se savetuje da prestanu da uzimaju lekove koji sadrže folkodin.

Stručnjaci navode da folkodin ima blago i nespecifično depresivno delovanje na centralni nervni sistem, pa može delovati sedativno, antikonvulzivno i može potencirati hipnotičko delovanje barbiturata. Sirup protiv kašlja sa folkodinom koriste se za akutni i hronični kašalj kao simptom u bolestima disajnih puteva.

Navodi da se folkodin koristi kao sredstvo za suzbijanje kašlja od 1950-ih godina. U Evropskoj uniji lekovi koji sadrže folkodin trenutno su odobreni u Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Irskoj, Litvaniji, Luksemburgu i Sloveniji, na ili bez lekarskog recepta.

Koristi se od 1950-te godine

EMA navodi da se folkodin koristi kao sredstvo za suzbijanje kašlja od 1950-ih godina. U Evropskoj uniji lekovi koji sadrže folkodin trenutno su odobreni u Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Irskoj, Litvaniji, Luksemburgu i Sloveniji, na ili bez lekarskog recepta.

Stručnjaci EMA upozoravaju da je folkodin na tržištu često dostupan u kombinaciji sa drugim supstancama kao sirup, oralni rastvor i u obliku kapsula pod različitim trgovačkim nazivima i generici. Folkodin se prodaje pod različitim imenima.

Inače, kako nam je rečeno neželjene reakcije na ovaj lek veoma su retke. Radi se o specifičnim slučajevima kada se nakon njegovog korišćenja pacijent uvodi u totalnu anesteziju.

U vezi sa povlačenjem leka, očekuje se da se i zvanično oglasi Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

espreso/telegraf

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti