Претрага
Претрага
Close this search box.

OVE GODINE ZIMOVANJA SKUPLJA ZA 15 ODSTO! Uz jednu caku platićete upola manje, a bitno je da uradite samo OVO!

Foto: REUTERS/Juan Medina

Sedmodnevni odmor na Kopaoniku, Zlatiboru ili Staroj planini košta od 250 do čak 2.500 evra, u decembru je duplo jeftiniji nego u januaru, a osim smeštaja u novoj sezoni, poskupljuje i ski-pas.

Skijanje inače važi za skup sport, ali ove sezone skijaši će imati više troškova jer poskupljuje i ski-pas, ali i smeštaj na srpskim planinama. Kako Kurir saznaje, aranžmani poskupljuju od 10 do 15 odsto, dok skijaški centri upravo prave nove cenovnike za ski-pas, koji će uskoro biti objavljeni.

Ski-pas, svake sezone veće cene!

Ski-pas na Kopaoniku od 2000. godine pa sve do prošle sezone poskupeo je oko 100 odsto!

Cena jednodnevnog ski-pasa pre deset godina bila je 15 evra, dok je 2021/22. bila 33,2 evra.

Šestodnevni ski-pas 2003. koštao je 69,4 evra, dok je prošlogodišnja cena 148 evra.

Foto: ski pas

Sedmodnevni ski-pas pre 10 godina koštao je 69 evra, a prošle sezone 164,3 evra.

Na Zlatiboru je dnevni ski-pas prošle skijaške sezone koštao 2.400 dinara (20 evra), šestodnevni ski-pas bio je 9.600 dinara (80 evra), a sedmodnevni 10.500 dinara (90 evra).

Prošlogodišnje cena jednodnevnog ski-pasa za Staru planinu koštao je 2.400 dinara (20 evra), šestodnevni 9.600 dinara (80 evra), a sedmodnevni 10.800 dinara (92 evra).

– Cene će svakako pratiti poskupljenje struje i goriva, s obzirom na to da nam ta dva faktora direktno utiču na rad ski-centara (struja zbog rada žičara i gondole, a gorivo zbog uređenja i obrade staza). Cenovnik će biti objavljen nakon procedure usvajanja, a skijašima će, kao i prethodnih godina, biti omogućena kupovina ski-karata sa popustom u pretprodaji tokom novembra – istakla je za Potrošač Kurira Ana Jovanović iz JP “Skijališta Srbije” i dodala:

– Predviđena je izmena cena, s obzirom na to da smo imali velikih investicionih ulaganja poslednjih godina i da je usluga znatno bolja, a komfor i kvalitet skijanja unapređeni.

Odnos cene i kvaliteta

Ipak, nije sve tako crno. Ukoliko zimovanje bukirate nekoliko meseci unapred, možete ostvariti znatne popuste.

– Ukoliko planirate na zimovanje ove godine, najbolje je da rezervišete u septembru ili oktobru. Možete ostvariti popust od čak 30 do 40 odsto. Ukoliko sada zakažete, zimovanje od sedam dana zapravo platite pet dana, a dva dana dobijate gratis – kaže za Kurir Miloš Jovović, direktor “Travellenda”.

Kako kaže, njegova topla preporuka klijentima je uvek Stara planina jer “nudi najbolji odnos cene i kvaliteta”.

Potpredsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta Milan Lainović navodi da su mnogi zimski aranžmani za poznate srpske planine već rezervisani.

– Već sada je veliko interesovanje i dosta brzo će biti popunjeni svi kapaciteti. Ljudi su prošle godine bili zadovoljni kako smeštajem, tako i skijaškim stazama. Takođe, ima dosta novih kapaciteta. Preporučljivo je da se sada rezerviše zbog popusta, a i dok još ima mesta. Interesovanje je na visokom nivou – ukazao je Lainović.

Lider luksuza

Inače, cene smeštaja na srpskim planinama se razlikuju i variraju od datuma, da li je u jeku ski-sezone ili ne, lokacije i vrste, te tako sedmodnevni aranžman za dvoje može da iznosi od 250 do čak 2.500 evra!

Titulu najskuplje domaće zimske destinacije i dalje drži Kopaonik.

Na ovoj planini za sedam noći za dve osobe u privatnom apartmanu u decembru treba izdvojiti u proseku 28.080 dinara, odnosno oko 4.000 dinara dnevno. Ukoliko se ipak odlučite da na zimovanje odete u januaru, posle novogodišnjih praznika a u jeku dečjih raspusta i skijaške sezone, za isti apartman moraćete da izdvojite duplo više novca – čak 54.720 dinara.

Ako je vaš izbor ipak hotelski smeštaj sa polupansionom za dve osobe, u decembru treba izdvojiti 62.404 dinara, a za istih sedam dana u januaru neverovatnih 178.298 dinara.

Nešto povoljnije možete proći ako zimujete na Zlatiboru. Za apartman u centru Zlatibora za dve osobe u decembru treba izdvojiti 36.950 dinara za sedam noćenja, dok je cena u januaru 46.921 dinar.

Ukoliko se odlučite za hotelski smeštaj sa doručkom za dve osobe u decembru, cena sedmodnevnog smeštaja je 47.460 dinara, a ako ipak to bude u jeku sezone, i cena će biti veća, čak 61.583 dinara.

Sve popularnija destinacija

Poslednjih godina popularnost je porasla i skijaškom centru na Staroj planini, a tu popularnost pratio je i rast cena smeštaja.

Tako u predstojećoj zimskoj sezoni za privatni smeštaj za dve osobe u decembru za sedam dana na Staroj planini treba izdvojiti u proseku 42.600 dinara, a u januaru 56.750 dinara.

Za sedmodnevni hotelski smeštaj na Staroj Planini za dvoje u decembru treba izdvojiti oko 40.000 dinara, dok za januar hoteli još nisu izbacili cenovnike.

Kurir.rs/ Iva Ogarević

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti