Danas, sve više ljudi pati od problema sa crevima, kao što su gasovi, nadimanje, poteškoće sa varenjem, nervozna creva. Nezdrav život, ishrana i manjak fizičke aktivnosti glavni su uzročnici toga. Kroz hranu najviše unosimo zdrave materije, ali i one štetne.
Doktork Šaron Koen otkriva koje tri namirnice najviše oštećuju sluznicu creva i dovode do potencijalnih problema i bolesti. U pitanju su prerađena hrana, gluten i previše šećera!
Prerađena hrana
Prerađena hrana je podvrgnuta mnogim proizvodnim procesima kako bi se dodatno produžio rok trajanja. Zbog toga se u njoj nalaze aditivi i konzervans.
“Aditivi, konzervansi i veštački sastojci u prerađenoj hrani mogu iritirati sluznicu creva. Pored toga, obično imaju malo vlakana i mnogo nezdravih masti, što može negativno da utiče na zdravlje creva. Da biste to izbegli, odlučite se za celu, neprerađenu hranu kao što su voće, povrće, cela zrna i nemasni proteini“, kaže ona.
Gluten
Trend dijete i ishrane bez glutena godinama dobija veliku popularnost. Doktorka savetuje izbacivanje žitarica iz ishrane koje sadrže gluten kao što su pšenica, ječam i raž. Ove žitarice moguda izazovu imunološku reakciju i gastrointestinalno oštećenje kod pacijenata osetljivih na gluten i celijakije. Takođe, gluten može da izazove upalu creva.
Previše šećera
Šećer izaziva zavisnost, može vremenom da dovede do taloženja masti i rizik od dijabetesa, pa čak i do ozbiljnih zdravstvenih rizika kao što su bolesti srca. Međutim, oni su takođe opasni za sluznicu creva.
“Ishrana bogata rafinisanim šećerima i veštačkim zaslađivačima može da poremeti ravnotežu crevnih bakterija. Štetne bakterije i kvasac razmnožavaju se zahvaljujući šećeru, što može da doprinese upali creva”, ističe doktorka.
Nasuprot tome, ona preporučuje zdravije zamene kao što su med, javorov sirup ili stevija u umerenim količinama.
modno