Foto: Shutterstock

Da zbog blage zime mečke u Srbiji ne spavaju, već je poznato, a lovci iz Nove Varoši uveliko viđaju tragove ovih krupnih zveri u obližnjim šumama.

Ipak, pošto do direktnog susreta s ljudima još nije došlo, pretpostavlja se da konače u teško pristupačnom delu klisure Tisovice, između sela Debelja i Trudovo.

– Sudeći po tragovima koji su pronađeni, na ovom području ordinira nekoliko jedinki, mečka s mečetom i jedan odrastao par. Dan uoči Sretenja jedan meštanin je video mečku s mladunčetom u Smudinogama, a desetak dana ranije uočen je medved kako od Jovanovog brda u zaseoku Zvijerci zamiče u Vrhove – rekao je za RINA lovac Rade Leković.

Ovi medvedi još nisu napravili velike štete i nisu prilazili blizu kuća, ali ipak meštanima se savetuje oprez ako se kreću po već tom području ili žive u usamljenim udaljenim domaćinstvima. Pretpostavlja se da su u klisuri Tisovice medvedi potražili spas nakon požara u šumama Murtenice.

– Osim medveđih tragova, lovci su u gustoj četinarskoj šumi otkrili krdo divljih svinja u blizini škole u selu Debelja. Vlasnici imanja se često žale da ova divljač u potrazi za hranom pravi velike štete – istakao je Leković.

alo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments