Foto: Profimedia

Danas i sutra zvanični srednji kurs je 117,3025 dinara za evro.

Dinar će u ponedeljak, 7. novembra, prema evru vredeti kao pre mesec dana, a 0,2 odsto više nego godinu dana ranije i na početku ove godine.

Najslabija vrednost dinara prema evropskoj valuti ove godine bila je 13. aprila, kada je za evro bilo potrebno 117,7627 dinara, a najjača 20. oktobra, kada je evro vredeo 117,2955 dinara.

Zvanični srednji kurs u ponedeljak, 7. novembra biće 117,3031 dinar, objavila je Narodna banka Srbije.

Šta ova situacija sa evrom govori o vrednosti štednje?

Svetsku nedelju štednje Srbija je dočekala sa ulozima od 13,5 milijardi evra. U poslednjih 10 godina porasla je i dinarska štednja – u domaćoj valuti na gotovo 90 milijardi dinara. Narodna banka Srbije saopštava da je dinarska štednja u poslednjih 10 godina u Srbiji povoljnija od štednje u evrima i da se za razliku od one u stranoj valuti ne oporezuje.

Kada je novčanik u pitanju, makar i od najboljeg prijatelja, poslednje što ćete saznati je njegovo stanje na računu. Ipak statistika otkriva – ove godine na štednju je položeno novih 526 miliona evra. U štednim bilansima i jedna novina. Pored dinara i evra, na računima je sada i 750 miliona dolara i 557 miliona švajcarskih franaka.

“U Srbiji raste svest o važnosti štednje. Međutim inflacija koja se pojavila ne samo u Srbiji već svuda je uticala da se smanji štednja pa je i procenat onih koji smatraju da je situacija za štednju nepovoljnija. Povećan je i procenat štednje u kućnim sefovima na čak 32 procenta za kako kažu ne daj bože ali povećana je i štednja za na primer odlazak na godišnji odmor”, kaže Ansgar Loner, direktor agencije IMAS.

Espreso / Agencije

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments