Претрага
Претрага
Close this search box.

OVO JE SPISAK STVARI KOJE ĆE SE RADITI U 2023. GODINI Održava se poslednja sednica Skupštine grada u ovoj godini – Crnobarac: Nikad snažniji investicioni ciklus u narednoj godini, budžet Novog Sada stabilan! (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Danas se održava poslednja, 35. po redu sednica Skupštine grada u 2022. godini. Na dnevnom redu nalaze se 64 tačke dnevnog reda o kojima će odbornici raspravljati.

Da je budžet grada za 2023. godinu razvojni sa nikada većim učešćem kapitalne potrošnje, istakao je zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac dodavši da je zadržana snažna socijalna komponenta i društveni razvoj grada.

– Ono na šta bih se posebno osvrnuo, a tiče se upravo daljeg razboja našeg grada jeste program rada Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije i Uprave za imovinu i imovinsko-pravne psolove. Za uređenje zemljišta u 2023. godini u budžetu grada opredeljeno je 8,3 milijarde dinara.

Kako dalje ističe, planiranjem investicija za narednu godinu vodilo se računa o ravnomernom razvoju svih delova grada i prigradsih naselja, kako bi se ispunio cilj jednakih standarda i uslova svih građana.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Pored kapitalnih projekata poput novog mosta na stubovima starnog mosta Franca Jozefa predviđen je završetak tehničke dokumentacije novog mosta, mosta blizanca na Sentandrejskom putu kao i projekat sanacije postojećeg Temerinskog mosta. Takođe, planiran je nastavak radova na uređenju starog gradskog jezgra kroz uređenje drugog gradskog jezgra, odnosno uređivanja Platoa iznad podzemne garaže u Modeninoj ulici i prostora iznad podzemne garaže kod Banovine. Neće se uređivati samo prostor iznad garaže, biće obuhvaćena cela zelena površina – istakao je Crnobarac i dodao:

-Takođe, možemo očekivati sledeće godine završetak sportskog kompleksa u Futogu, izgradnju Doma zdravlja na Novom naselju, završetak radova na komunalnom opremanju objekta „Biosens“. Predviđeni su i radovi na sanaciji i rekonstrukciji objekata vodosnabdevanja i objekata fekalne i atmosferske kanalizacije, ulaganje u razvoj saobraćajne infrastrukture – kružna raskrsnica kroz Bulevar cara Lazara i Fruškogorske ulice, Mišeluka 3, ulice Nikole Tesle, Vojvode Knićanina i mnogih drugih koje su predviđene programom.

Ulaganje u putnu infrstrukturu

Planira se izgradnja saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom na Bulevaru cara Lazara, prostora Keja sa petrovaradinske strane (od Varadinskog mosta do Žeželjevog mosta) i projekat saobraćajnica sa odvođenjem atmosferskih voda u naselju Bocke.

Nastavlja se sa ulaganjem u razvoj biciklističke infrastrukture

U 2023. godini planirana je izgradnja treće deonice biciklističke staze Novi Sad- Begeč (od ulice Sime Matavulja do Dunavske ulice u Futogu) u dužini od oko 10.5 km.

Planira se i izgradnja deonice Novi Sad-Rumenka; Irmovo-Kisač, Čenej; Novi Sad- most preko kanala DTD.

Foto: Ilustracija/Novosadska biciklistička inicijativa

Bogato ulaganje u sport i omladinu

Kao i svake godine, deo sredstava opredeljen je i za ulaganja u sport i omladinu, i on će omogućiti izgradnju novih dečijih igrališta i sportskih terena.

Sledeće godine planirana je izgradnja 16 novih sportskih terena.

Foto: Grad Novi Sad

Mikrolokacije će zasijati novim sjajem

Za sledeću godinu u planu su i radovi na uređenju mikrolokacija na teritoriji grada kao i postavljanje urbanog mobilijara u vidu 1000 klupa i 1000 kanti za otpatke.

Foto: nsuzivo.rs

Niču novi objektu u gradu

– Ono što bih kao ključno istakao jesu novi projekti kao što je izgradnja objekata za potrebe vatrogasaca u Futogu sa procenjenom vrednošću od oko 55 miliona dinara, kao i izgradnja nove mesne zajednice u Futogu ukupne vrednosti od 170 miliona dinara. Uprava za imovinu će naredne godine graditi i kapelu u Rumenci sa procenjenom vrednosti od 35 miliona dinara – najavio je zamenik gradonačelnika.

Investicionim programom Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove za 2023. godinu planirana su sredstva za investiciona ulaganja u visini od skoro milijardu i 450 miliona dinara.

Još jedna kulturna stanica

Novi Sad će dobiti još jednu kulturnu stanicu na Novom naselju, tačnije na Bistrici.

-Ponosam sam na činjenicu da ćemo i naredne godine investirati u izgradnju stanova putem izgradnje nove lamele u Momčila Tapavice, uređivaće se Almaški kraj, a tu je i plan detaljne regulacije Starog Majura u Perovaradinu koji je trenutno u procesu postavljanja u posebnu istorijsku celinu.

Novi Sad stiče sve veći broj gradova pobratima

Još dva grada naredne godine će biti pobratimljeni sa Novim Sadom. Reč je o opštini Tivat i turskom gradu Alanja.

-Potpisivanjem ovih sporazuma Novi Sad postaje bogatiji za još dva grada pobratima i nastavljamo tradiciju uspostavljanja prijateljskih odnosa sa onim gradovima sa kojima delimo neke zajedničke vrednsoti – podvukao je Crnobarac.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti