Претрага
Претрага
Close this search box.

OVO PLEME ŽIVI NA MINUS 50: Svake godine pređu hiljade kilometara da bi migrirali sa letnjih na zimske pašnjake

Foto: shutterstock

Između Belog mora i poluostrva Tajmir žive Neneti, pleme koje se nazivaju i Samojedi ili Juraci, a njihov način života fascinira iz više razloga. Jedna od njih je preživljavanje u surovom okruženju, na suludo niskim temperaturama. Godišnje Neneci prelaze dve hiljade kilometara da bi migrirali sa letnjih na zimske pašnjake, pomerajući svoje kampove.

Zimi, Neneti žive južno od delte reke Ob, a zatim se sele na sever poluostrva Jamal, gde imaju letnje pašnjake. Poluostrvo Jamal, koje je okruženo Arktičkim okeanom, na nenetskom jeziku znači „ivica sveta“, što otkriva ponešto o ovom negostoljubivom regionu, gde temperature padaju i do minus pedeset stepeni Celzijusa. Neneci na tom području žive više od hiljadu godina, pre svega zahvaljujući irvasima koji ih greju i hrane.

Irvas kao kućni ljubimac

Zanimljivo je kako mogu prepoznati pojedinačne životinje u krdu, a svaka porodica ima svoju posebnu prostoriju koja je oslobođena vuče saonica. Taj irvas je kao kućni ljubimac koji živi u porodici kao pas.

Irvasi obezbeđuju Nencima sve što im je potrebno za preživljavanje. Svoje domove pokrivaju kožom kako bi se zaštitili od hladnoće, a krzno koriste za izradu odeće kao što su kaputi i čizme i ćebad. Od kostiju se pravi posuđe i delovi saonica, a meso se jede sirovo, kuvano ili zamrznuto. Krv irvasa je posebno cenjena kao bogat izvor vitamina. Pored irvasa, Neneti jedu i ribu, najčešće smrznutu.

Foto: shutterstock

Život u šatoru

Plemenski domovi su šatori od kostiju i kože, a njihova konstrukcija se može sklopiti i rastaviti za manje od dva sata. Zahvaljujući odličnoj toplotnoj izolaciji, napravljenoj od kože irvasa, u šatoru je toplo i udobno čak i kada se spoljna temperatura spusti na desetine stepeni ispod nule.

Kad im zatreba voda, žene iz plemena izlaze iz šatora sa malim sankama i lopatom. Očistiti sneg koji sakupljaju i zagrevaju u loncu na vatri da se otopi, a tu vodu koriste i za piće.

Nema odmora

Neneti nemaju slobodne vikende jer briga o irvasima i skupljanje hrane zahtevaju svakodnevne aktivnosti. Od posla se odmaraju samo jednom godišnje, kada se cela zajednica okupi na trkama saonica.

Pošto se sneg na Arktiku topi brže nego ranije, Neneti moraju da prilagode svoje rute klimatskim promenama kako bi irvasi imali šta da jedu. Irvasi se uglavnom hrane lišajevima koji rastu ispod debelog sloja snijega, a njihov oštar njuh omogućava im da traže i pronalaze hranu.

Male jame koje je za sobom ostavilo krdo irvasa su neverovatan prizor na snegu.

portalanalitika

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Savetta
20.01.2023 09:09

Bio Sam na Jamalu, vidjao Sam ih. Nimalo mi se nesvidja tamosnja klima

Gost
Pedja
21.01.2023 21:26

I ja sam bio na saveti-jamalsko poluostrvo minus 62,video sam naravno i njih Nenete mislim sam da su eskimi samo u crtanom filmu, ali su stvarni,a uslovi su haos.svaka cast njima

Povezane vesti