Претрага
Претрага
Close this search box.

OVO SU KAZNE ZA IZAZIVANJE POŽARA Od početka godine zabeleženo čak 2.300 intervencija vatrogasaca, suvo i toplo vreme- alarm za veći OPREZ

Foto: nsuzivo.rs/Stefan Koprivica

Svedoci smo sve učestalijih požara na otvorenom prostoru, koji uglavnom budu namerno izazvani, a krivci retko budu pronađeni. Požari se najčešće podmetnu tokom noći kada nema svedoka. O tome koliko je intervencija bilo od početka godine i koji su uzroci istih, razgovarali smo sa komandantom vatrogasno spasilačkog bataljona Igorom Adamom.

-U proteklih 10 meseci na teritoriji koju pokriva Vatrogasno- spasilačka brigada Novi Sad, zabeleženo je preko 2.300 intervencija od čega je 1.250 intervencija požara na otvorenom prostoru, što je više od polovine ukupnog broja intervencija. Samo u prethodne dve nedelje, počevši od 1. oktobra, na teritoriji okruga registrovano je preko 140 događaja od kojih je preko 100 intervencija požara na otvorenom prostoru. Ukoliko dođe do požara potrebno je što pre obavestiti vatrogasnu službu na broj telefona 193- rekao je za NS Uživo Igor Adam, komandant Vatrogasno- spasilačkog bataljona Novi Sad i podsetio građane da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Foto: VSGNS

On je naglasio da je su za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi propisane novčane kazne. Kazne za fizička lica koja prekrše odredbe ovog Zakona kreću se od 10.000 do 50.000 dinara, dok kazne za spaljivanje ostataka useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Foto: Vatrogasni savez Grada Novog Sada

-Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana.

Naš sagovornik tvrdi i da vreme pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru koji se veoma brzo šire, mogu zahvatiti velike površine, i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje naših građana i prouzrokovati velike materijalne štete. Sektor za vanredne situacije MUP-a, Vatrogasno- spasilačka brigada Novi Sad apeluje na sve naše građane da budu odgovorni i poštuju zakon i budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena, a ukoliko primete požar odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

M.L.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti