Foto: Vlada Srbije

Vlada Republike Srbije iznela je zaključke nakon današnje sednice, u kojima se predlaže i Moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja nakon jučerašnjeg masakra u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru.

Ovo su zaključci sa sednice Vlade:

Moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja (odobrenja za nabavku oružja, oružnih listova i dr.), na dve godine.

U roku od tri meseca mora biti završena revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja.

U roku od šest meseci završiti kontrolu kako lica koja imaju dozvole drže oružje, a posebno kontrolu da li su ispunjeni zakonski uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja, da li se oružje čuva odvojeno od municije i da li je na adekvatan način sprečen pristup oružju i municiji maloletnicima i drugim neovlašćenim licima.

Kontrola svih streljana na teritoriji Republike Srbije – da bude završena u roku od 3 meseca,

U roku od mesec dana pripremiti propise o uslovima i načinu korišćenja streljana, uključujući zabranu pristupa maloletnim licima.

Nalaže se Ministarstvu pravde da u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika pripremi izmene zakona kojima bi se propisala krivičnopravna odgovornost za lica koja omoguće maloletnim i drugim neovlašćenim licima da dođu u posed vatrenog oružja i koja maloletna i druga neovlašćena lica obučavaju da rukuju vatrenim oružjem.

Nalaže se Ministarstvu pravde da razmotri mogućnost izmena Krivičnog zakonika kako bi se starosna granica za krivičnopravnu odgovornost maloletnih lica snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda.

Nalaže se Ministarstvu prosvete i Ministarstvu zdravlja da u saradnji, u roku od mesec dana, pripreme propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

Vlada će u roku od deset dana formirati Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbediti organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi (obrazovne i zdravstvene ustanove, policija) koje bi hitno reagovali na slučajeve vršnjačkog nasilja i u konsultacijama sa sindikatima prosvetnih radnika i udruženjima roditelja učenika razmotriti celishodnost donošenja mere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama.

Nalaže se Ministarstvu pravde i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija da u saradnji, u roku od mesec dana, razmotre mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme kao i društvene mreže, u pogledu zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika.

Vlada će u roku od deset dana formirati Radnu grupu za bezbednost dece na internetu, koja će razmotriti uvođenje mere zabrane pristupa sajtovima (DARK NET i slično) koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

Kurir.rs/Blic

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milojko
04/05/2023 15:06

Vucic donosi nebulozne zakone,krijuci se iza ove tragedije,a u strahu za sopstvenu guzu.

SNS Uzivo
04/05/2023 15:22
Reply to  Milojko

Sto je blizi kraj imperije, to su ludji njeni zakoni, silazak je počeo, samo gledajte!

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo
Vidoje
04/05/2023 19:12
Reply to  SNS Uzivo

To pricas vec 10 godina a pricaces i u narednih 10 🙂

SNS Uzivo
05/05/2023 10:51
Reply to  Vidoje

Evo svanuo je novi dan, genije jel i dalje mislis tako?

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo