Претрага
Претрага
Close this search box.

OVO SU NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA U SRBIJI: Oglasi za posao PREPUNI, evo šta se NAJVIŠE TRAŽI!

Građani koji su tokom 2022. godine bili u potrazi za poslom u Srbiji najveće šanse za zaposlenje su imali u oblastima trgovine, prodaje, IT, mašinstva, administracije i ugostiteljstva. S druge strane deficit radnika je najviše primetan među zanatskim zanimanjima i IT.

Ovo pokazuju podaci Infostuda za minulu godinu koju je obeležio veliki deficit radne snage i uvoz radnika iz inostranstva.

Podaci pokazuju da je u godini za nama bilo 13 odsto više raspisanih konkursa nego 2021. pa je 2022. završena sa 76.247 oglasa za posao.

Takođe je i broj kandidata koji su bili u potrazi za zaposlenjem bio manji za dva odsto u odnosu na prethodnu godinu, pa je iznosio 237.897. Pored ovog pada zabeležen je i pad prosečnog broja konkurisanja te je u 2022. godini iznosio 47 po jednom oglasu, dok je 2021. bio 57.

– Najtraženije oblasti u kojima je bilo najviše mogućnosti za zaposlenje u prethodnoj godini bile su trgovina, prodaja, IT, mašinstvo, administracija i ugostiteljstvo.

Poslodavci su najviše raspisivali oglase za prodavce, vozače, magacionere, administrativne radnike kao i radnike u proizvodnji – navodi se u saopštenju.

Foto: Pexels

S druge strane kandidati su najviše konkurisali za pozicije prodavac, administrativni radnik, komercijalista i telefonski operater.

– Pored opštepoznatog deficita koji vlada u IT sektoru već godinama unazad, prethodne godine je u prvi plan izbio deficit zanatskih zanimanja i uvoz radnika iz istočnih zemalja.

Podaci kažu da je prema podacima najveći deficit bio izražen za pozicije magacioner, konobar, kuvar, mesar, higijeničar, ali u Srbiji u velikoj meri nedostaju i građevinski radnici, vozači i zanatlije poput automehaničara i vodoinstalatera.

Ipak, sa manjkom kadrova na tržištu susreli su se i poslodavci koji su tokom 2022. tražili elektroinženjere, diplomirane farmaceute i advokatske pripravnike.

Takođe, kada se pogledaju oglasi za posao i dalje se u većoj meri traže radnici sa nižim stepenom kvalifikacija.

– Čak 61 odsto oglasa bilo je namenjeno onima sa srednjom stručnom spremom, a čak četiri odsto za one koji imaju samo osnovno obrazovanje. Svega 35 odsto oglasa ponuđeno je kandidatima sa višim kvalifikacijama ili fakultetom.

Poslodavci koji su prošle godine bili u potrazi za novim kadrovima, bili su pristupačniji i u zapošljavanju studenata te je preko 10.000 oglasa (14 odsto) bilo dostupno svima njima koji prave prve korake na tržištu rada.

BROJKE

Trećina kandidata imala do pet godina radnog iskustva

Svaki peti kandidat imao od pet do 10 godina radnog iskustva

Naša analiza pokazuje da je više od 6.000 oglasa bilo dostupno osobama sa invaliditetom, a među ponuđenim radnim mestima najviše mogućnosti je bilo u oblastima IT, trgovine/prodaje, pozivnih centara, administracije, marketinga, logistike i mašinstva.

Svega 16 odsto kandidata je tokom prošle godine tražilo posao bez radnog iskustva, a kao i prethodnih godina najveći udeo onih koji su bili u potrazi za poslom čine kandidati sa 10 i više godina radnog staža – čak 35 procenata.

kurir/espreso

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага