Претрага
Претрага
Close this search box.

OVO SU NOVE CENE GORIVA! Stupaju na snagu u 15 časova

Foto: nsuzivo.rs

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 194 dinara, a benzin evropremijum BMB 171 dinar za litar.

Prošle nedelje je cena goriva bila 197 dinara za litar evrodizela, a za litar benzina evropremijum BMB 95 najviše 168 dinara.

Posle perioda koji je tokom dva meseca obeležio pad cena goriva u svetu, pa i u Srbiji, cene derivata mogle bi da se vrate na staro. O tome svedoče i nova istraživanja, ali i globalna ekonomska pomeranja u najjačim ekonomijama sveta.

Barel sa 84 ide na 100 dolara?

Da bi se nafta ove godine mogla vratiti na nivo iznad 100 dolara po barelu nova je prognoza u analizi Goldman Saksa. Jutros imamo dobre vesti, cena barela na evropskom tržištu blago je pala sa 86 dolara , koliko je bila juče, na 84 dolara. Predesetak dana cena je bila 80 dolara.

Goldman Saks argument za dalje poskupljenje nalazi u ograničenju izvoza sirove nafte iz Rusije, ali ni oporavku svetskih privreda. Ovih dana čitamo da se kineska ekonomija počela ponovo otvarati i da se radnici vraćaju na posao. Analitičari nistu toliko optimisti da bi priča mogla ubrzano da se razvija, ali ocenjuju da ima pomaka.

Drumski i metro saobraćaj u kineskim gradovima ponovo je iznad nivoa pre pandemije 2019. godine, navodi se u izveštaju Nomura, pozivajući se na podatke iz sredine februara. Promet u teretnom saobraćaju je i dalje manji u odnosu na godinu dana ranije, navodi se u izveštaju.

Inflacija istovremeno posustaje i po evropskim zemljama. Brojke su i dalje velike, najjače evropske ekonomije beleže cifre i preko 6 odsto, ali inflacija lagano pada. Projekcije takođe idu u pravcu da treba očekivati zauzdavanje inflacije, a centralne banke najavljuju još najmanje jedno povećanje referentnih stopa što govori u prilog smanjenju inflacije.

Stopa inflacije u Velikoj Britaniji pala je treći mesec zaredom u januaru i dostigla 10,1%.

Sve to moglo bi da dovede do veće tražnje, pa i cene, a ocena Goldman Saksa i ide u pravcu da nivoi proizvodnje neće moći pratiti potražnju u toku 2023.

I sve to može da bude i signal za Srbiju, a što smo videli i tokom prethodna dva meseca kada nam je cena dizela pala sa 220 dinara po litru na 195, a za dvadesetak dinara pojeftinio je i benzin. Jednostavno – veća cena na berzama u svetu, znači pre ili kasnije i veću cenu i kod nas i obrnuto.

Espreso/Blic

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti