Ovo su REŠENJA TESTA iz srpskog jezika na maloj maturi

Foto: NEMANJA JOVANOVIĆ / RAS SRBIJA

Završen je prvi dan polaganja male mature, a na sajtu Ministarstva prosvete objavljena su rešenja testa iz srpskog jezika koji je bio prvi u rasporedu za osmake.

Ovo su rešenja testa se mogu pročitati na ovom linku:

Rešenja testa iz srpskog jezika; foto: Ministarstvo prosvete
Rešenja testa iz srpskog jezika; foto: Ministarstvo prosvete
Osmacima ostalo još sutra da polažu matematiku, a u sredu kombinovani test koji obuhvata pitanja iz oblasti istorije, geografije, fizike, hemije i biologije.

Kako je objavljeno u najnovijem Informatoru za učenike osmog razreda, u većim gradovima Srbije upis u traženije škole, u poslednje tri godine nije bio moguć bez minimum 90 poena, kako je interesovanje veliko, važan će vam biti svaki poen. Kada je Beograd u pitanju za upis u neku od najpopularnijih srednjih škola potrebno je otprilike od 90 do čak 98 bodova. Najtraženije su gimnazije, i to one u centru. Primera radi, u 2021. godini najviše poena upravo je bilo potebno za upis u Treću beogradsku gimnaziju na matematičkom smeru – 97,08 bodova, dok je nešto manje, odnosno 94,66 bodova bilo potrebno za društveni smer u toj ustanovi.

Datumi završnog ispita

Završni ispit za osmake sastoji se iz tri dela i realizuje se od 27. do 29. juna po sledećem rasporedu:

Test iz srpskog (maternjeg) jezika: 27.06.2022. godine, od 9 do 11 sati

Test iz matematike: 28.06.2022. godine, od 9 do 11 sati

Kombinovani test: 29.06.2022. godine, od 9 do 11 sati

Preliminarni rezultati završnog ispita: 01.07.2022. godine, do 9 sati

Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita: 05.07.2022. godine do 8 sati

Šta treba da ponesete sa sobom

Naravno, za polaganje potrebna vam je svakako đačka knjižica. Od pribora, grafitna olovka, hemijska koja piše plavom bojom, gumica z abrisanje, a za polaganje matematike biće vam potrebni i lenjir, trougao i šestar.

Mobilne telefone isključite i odložite jer vam nisu potrebni i svakako nisu dozvoljeni. Beleške, papirići, podsetnici, digitroni (za matematiku), takođe nisu potrebni, niti dozvoljeni. Na stolu, osim pribora, možete imati flašicu vode.

Rezultati završnog ispita

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole biće objavljenoi već 1. jula, dok će konačni rezultati biti objavljeni 5. jula. Od 30. juna do 6. jula planirano je da se liste želja popunjavaju elektronskim putem, za one koji to planiraju da urade u školi, rezervisani su termini 6. i 7. jula. Zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće objavljeni 13. jula.

blic.rs

Tagovi:

Podeli vesti:
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti